Cigányellenes a szófiai "lovaskocsi-rendelet"

Cigányellenességgel vádolta meg csütörtökön a bolgár fővárost, Szófiát egy parlamenti bizottság, mert egy most életbe lépett rendelet szerint már nem csak a városban, hanem a környékén is tilos lovas kocsival közlekedni.

Lalo Kamenov bizottsági elnök azzal érvelt, hogy a bolgár kresz szerint a lovas kocsi is jármű, így a kitiltása a szegregáció egyik formája.

Van olyan cigány közösség, amely közvetlenül a bolgár főváros szélén él, de most a rendelet értelmében nem hajthat át lovas kocsival a Szófia körüli körgyűrű egyik oldaláról a másikra. Szófia környékén sok roma hulladékgyűjtésből él, és a fémet lovas kocsival szállítja a gyűjtőhelyekre. A szófiai hatóságok már korábban kitiltották a lovas kocsikat a városközpontból, de a romák nem tiltakoztak, mert a belvárosba ritkán járnak.

Szófia polgármestere, Bojko Boriszov a parlamenti bizottság kritikájára reagálva kijelentette, hogy nem kívánja visszavonni a tiltást. Azt javasolta a romáknak, hogy lovas kocsikat alakítsák át hintókká, és turistákat kocsikáztassanak velük, mint Bécsben.