Negyedszer is belevágtak Cigándon

Együtt a cigándi társulat
Együtt a cigándi társulat - © Fotó: Magánarchívum
Cigánd – A cigándiak már rutinosnak számítanak a PET Kupán.

Hatodszor rendezték meg a napokban a Tiszán zajló PET Kupát, amelynek a lényege, hogy egy verseny keretében igyekeznek megtisztítani a Tiszát a vízbe került hulladékoktól. Az elnevezést az adta, hogy elsősorban műanyag hulladékokat gyűjtenek és a verseny során a hajóknak PET-palackokból is kell épülniük.

Az elsőrendű cél a versenyen az aktív környezetvédelem.” Oláh Krisztián

Rutinos versenyzők

A hatodik versenyen ötödik alkalommal vettek részt a cigándiak.

– Az első alkalommal még csak megfigyelőként voltunk jelen, de most már sorozatban negyedszer hajóval is neveztünk – mondja Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere, aki maga is részt vett az idei megmérettetésen is. – Szívügyünknek tartjuk ezt az eseményt, hiszen a Tisza itt folyik el a város határában és néha magunk is szembesülünk azzal a szeméttel, amit magával hoz a folyó. Az első évben, amikor hajóval is neveztünk, akkor azt hittük, egy ilyen hajó építéséhez nem kell tapasztalat. De elég hamar rájöttünk, hogy tévedtünk. Évről évre rakódik a tapasztalat, kicsit teszünk hozzá, kicsit elveszünk belőle és idén már olyan hajóval versenyeztünk, amelyet kis túlzással akár forgalomba is lehetne hozni. Az elsőrendű cél ezeken a versenyeken az aktív környezetvédelem, de azt látjuk, egyre többen veszik komolyan az eseményt és sokak számára már a verseny is fontos.

Gyűltek a petákok

Önmagában az evezés és szemétgyűjtés egy idő után kicsit monotonná is válhat.

– A verseny szervezői éppen ennek megakadályozására kitaláltak olyan feladatokat, amelyek egy kicsit felpörgetik az adrenalin-termelődést – mondja Oláh Krisztián. Gyorsasági és ügyességi feladatok minden napra jutottak. Az már szinte hagyomány, hogy a szemétgyűjtésért a mennyiség függvényében petákok járnak, de azt is bevezették, hogy ezekkel a külön feladatokkal is lehet petákokat szerezni. Értelemszerűen a rendezvény végén az a csapat nyer, amelyik a legtöbb petákot gyűjtötte. De a fő cél itt nem maga a győzelem, hanem az, hogy egy nagy baráti társasággá szerveződve tisztítsuk meg a Tisza ezen szakaszát, amennyire csak lehetséges. Idén 21 hajó nevezett, összesen 450 ember szedte a vízbe került hulladékokat és még legalább 50 kenus is csatlakozott a rendezvényhez. Minden éven más és más szakaszt jelölnek ki a szervezők, így idén Cigándot nem is érintette a verseny. Ebben az évben Szamárcsekétől Tiszamogyorósig tartott a verseny.

Autógumi, hűtőszekrény

Oláh Krisztiántól megtudtuk, a VI. PET Kupán összesen 10, tonnányi hulladékot szedtek ki a Tiszából.

– Ennek nagyjából két százaléka nem műanyag palack volt. Találtunk többek között autógumikat, egyéb háztartási hulladékokat, még egy hűtőszekrényt is begyűjtöttünk. Döbbenetes volt látni, hogy néhány ember miket dob bele a folyóba csak azért, mert már nincs rá szüksége. Az ilyen meghökkentő tárgyakból a szervezők minden évben rendeznek egy vándorkiállítást is.

BG


A cigándi csapat

A cigándi csapat Meglepetés 4 nevű hajójával indult.

A legénységet Ablonczy Csanád, Ablonczy Dániel, Ablonczy Lili, Ablonczyné Gyüre Henrietta, Bíró Szilárd, ifj. Gönczi Zoltán, György Márk, Kovács Gábor , Linkner Tamás, Nagy Dávid, Némethy András, Oláh Ajsa, Oláh Koppány, Oláh Krisztián, Oláh Tamás, Pércsi László, és Szabó Gábor alkotta.Cigánd.
BOON.HU


hirdetés