Afrikai sertéspestis – Vannak különösen és ideiglenesen fertőzöttek Borsodban

Akt.:
A pirossal körül határolt terület a különösen ellenőrzött, míg azon kívül, lila csíkozással jelölve az ideiglenesen fertőzötté nyilvánított terület
A pirossal körül határolt terület a különösen ellenőrzött, míg azon kívül, lila csíkozással jelölve az ideiglenesen fertőzötté nyilvánított terület
Borsod-Abaúj-Zemplén – Az országos fő­állat­or­vos vaddisznóban elő­for­du­ló afrikai sertéspestis be­teg­ség miatt a Cigándi, a Miskolci, a Sárospataki, a Tokaji, a Szerencsi, a Tiszaújvárosi, a Gönci és a Szikszói járás összesen ötven települését nyilvánította ideiglenes vagy különösen fertőzött területté és vezetett be korlátozásokat – írtuk korábban.

Közben megjelent a Nébih honlapján a térkép is, eszerint a különösen ellenőrzött terület a Szerencs, Taktaharkány, Taktakenéz, Csobaj, Tokaj települések által bezárt terület. Az ideiglenesen fertőzött területet pedig Abaújszántó, Gesztely, Tiszaújváros, Viss, Tolcsva határolja.

Sertespestis_terkep(Kattintson a térképre a teljes méretért!)

Ez összesen 49 települést érint, nyolc település kapott különösen ellenőrzött jelölést, a többi ideiglenesen fertőzött kategóriát.

Zemplénagárd az ötvenedik, méghozzá fertőzött terület jelöléssel, ám nem a Tarcal mellett kilőtt vaddisznó miatt, hanem egy ukrán fertőzés okán került kijelölésre.

ÉM


Felfüggesztették a vaddisznók vadászatát a Taktaközben
Miskolc, Tarcal - A vadásztársaság mindent megtesz a betegség terjedésének megállításáért. Ahogy arról tegnap már beszámoltunk, megyénkben is megjelent az afrikai sertéspestis, amelyet egy Tarcal mellett kilőtt vaddisznóban mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratór...

Vaddisznók és a kicsinyeik (illusztráció)
Tarcal - Egy Tarcal határában, gyérítés során kilőtt, egészséges vaddisznóban mutatták ki a vírust. Ahogy attól sokan tartottak, megyénkben is megjelent az afrikai sertéspestis. Korábban már Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében is kimutatták a vírus jelenlétét, így várható volt, hogy Borsodba...Cigánd.
BOON.HU


hirdetés