Afrikai sertéspestis: Engedéllyel lehet vágni

Illusztráció
Illusztráció - © Fotók: Fortepan
Miskolc – Sokan tartanak attól, hogy elmaradhatnak az év végi disznóvágások az afrikai sertéspestis kapcsán bevezetett korlátozások miatt, hiány lesz a disznóhúsból és egekbe szökik az ára decemberre.

A korlátozást kiváltó, Tarcal közelében kilőtt vaddisznót a Taktaközi Gazdálkodók Vadásztársaságának egyik tagja ejtette el, írtuk korábban, és a társaság azonnal fel is függesztette a vaddisznók vadászatát.

Ezt azonban a szabályozás jelen állapotban nem írja elő, a vadászat során az ezekre a területekre vonatkozó szabályokat kell betartani, vadászati tilalmat csak a fertőzött területen, és ott is csak időszakosan rendelnek el. Olvasóink érdeklődtek, hogy ha az érintett területen tartanak házisertést, azt saját célra levághatják-e.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a fertőzött területen is le lehet vágni az egészséges sertéseket, de minden esetben előzetesen be kell jelenteni a járási hivatalban, ha a hivatal kéri, akkor mintát kell küldeni a disznóból. A minta laboratóriumba érkezését követő 72 órán belül készül el az eredmény.

Nem tiltják be

Az állatvásárokat egyelőre nem tiltják be, van azonban, ahol ezt maguktól is megteszik az önkormányzatok. Edelényben például a csütörtökre tervezett Edelényi Állat-­ és Kirakodóvásáron az önkormányzat a sertések árusítását nem engedélyezi, még abban az esetben sem, ha az állat olyan településről származik, amely nincs a Nébih listáján.

Csak egy

Jelenleg a megyénkben érintett ötven településből csak egy, Zemplénagárd szerepel a magasabb fokú, fertőzött terület jelöléssel, így csak rá vonatkoznak az olyan szigorú korlátozások, mint a teljes vadászati tilalom, vagy az állatok elzárása. A fertőzött területről csak a szállítást megelőzően állatorvos által elvégzett vizsgálatokat követően, hatósági állatorvos által ellenjegyzett írásos engedéllyel lehet az állatokat szállítani. Ez pedig igaz a sertés bármely testrészére, így a megtermékenyítéshez használt petesejtre és ondóra is.

ÉM


Illusztráció
Miskolc - Van, ahol az önkormányzat máris be­tiltotta a sertés árusítását a vásárokon. Sokan tartanak attól, hogy elmaradhatnak az év végi disznóvágások az afrikai sertéspestis kapcsán bevezetett korlátozások miatt, hiány lesz a disznóhúsból és egekbe szökik az ára decemberre. A Nemzeti Élelmisze...

A pirossal körül határolt terület a különösen ellenőrzött, míg azon kívül, lila csíkozással jelölve az ideiglenesen fertőzötté nyilvánított terület
Borsod-Abaúj-Zemplén - Az országos fő­állat­or­vos vaddisznóban elő­for­du­ló afrikai sertéspestis be­teg­ség miatt a Cigándi, a Miskolci, a Sárospataki, a Tokaji, a Szerencsi, a Tiszaújvárosi, a Gönci és a Szikszói járás összesen ötven települését nyilvánította ideiglenes vagy különösen fertőzött t...

Borsod-Abaúj-Zemplén - Negyvennyolc órával korábban be kell jelenteni a házi disznóvágást és akár mintát is kell küldeni. Az országos főállatorvos vaddisznóban előforduló afrikai sertéspestis betegség előfordulása miatt a cigándi, a miskolci, a sárospataki, a tokaji, a szerencsi, a tiszaújvárosi,...

Vaddisznók és a kicsinyeik (illusztráció)
Tarcal - Egy Tarcal határában, gyérítés során kilőtt, egészséges vaddisznóban mutatták ki a vírust. Ahogy attól sokan tartottak, megyénkben is megjelent az afrikai sertéspestis. Korábban már Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében is kimutatták a vírus jelenlétét, így várható volt, hogy Borsodba...Cigánd.
BOON.HU


hirdetés