A kis jubileum is ünnepnek számít Cigándon

A frissen felavatott szabadtéri kondipark
A frissen felavatott szabadtéri kondipark - © Fotók: NA
Cigánd – Ötéves születésnapját ünnepli idén a Cigándi járás.

Kis túlzással azt is lehetne mondani, Lácacsékének köszönheti a Cigándi járás a létrejöttét. Annak a járásnak, amely most ünnepli ötödik születésnapját, bár ez valamennyi más járásra is igaz, csak a cigándié egy kicsit kalandosabb történet.

Folyamatos fejlődés

– Így igaz – mondja Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere –, hiszen amikor megszületett a határozat a járások létrejöttéről, akkor a 168 járásban nem volt benne a cigándi. A bodrogközi települések a sárospataki és a sátoraljaújhelyi járáshoz kerültek volna. Mi itt a Bodrogközben pedig úgy ítéltük meg, ennek a régiónak önálló járásra van szüksége. Példátlan összefogás született akkor, valamennyi polgármester egyetértett abban, küzdenünk kell azért, hogy nekünk is saját járásunk legyen. Az ügyünknek megnyertük dr. Hörcsik Richárdot, a térség országgyűlési képviselőjét, valamint Demeter Ervint, a megye kormánymegbízottját is. 2012 januárjában Lácacsékén tartottunk egy demonstrációt. Nagyon hideg volt, de ezzel senki sem törődött. Persze túlzás lenne azt állítani, hogy az akkori demonstráció miatt gondolták meg magukat a döntéshozók, hiszen számtalan tárgyalásra és egyeztetésre volt szükség ahhoz, hogy végül belássák, mindenki csak nyer azzal, ha 2013-ban létrejön cigándi központtal a Cigándi járás.

Egész napos ünnep

A járást és a várost ünneplő rendezvényen a Bodrogközi Múzeumporta volt az egyik központ, ahol a hagyományos főzőverseny mellett megrendezték a Cigánd legerősebb embere versenyt.

file71ltmd4cems1c1aqpluz_650

A délelőtt egyik jelentős eseménye volt az Egészségház melletti területen megépített szabadtéri kondipark avatóünnepsége, amelyen részt vett Czene Attila olimpiai bajnok úszó és Hajmási Éva paralimpiai ezüstérmes vívó.

Egy másik verseny a Ki a legény a gáton elnevezéssel zajlott, ami egy egyéni indításos kerékpárverseny volt a cigándi árapasztó-tározó gátján található kerékpárúton. Ezen a napon, azaz augusztus 1-én szentelték meg a református templomban az új kenyeret.

A délután folyamán a városi szabadtéri színpadon egymást váltották a fellépők, majd kora este tartották meg az államalapítás ünnepét, ahol beszédet mondott dr. Stumpf István alkotmánybíró, dr. Hörcsik Richárd és Oláh Krisztián.

– BG –Cigánd.
BOON.HU


hirdetés