Ciánszennyezés a romániai Máramaros megyében

Nagy mennyiségű, egyebek között ciánt tartalmazó ipari szennyvíz ömlött kedd reggel a Zazar folyóba az észak-erdélyi Máramaros megyében, miután megrepedt az állami tulajdonú Remin bányavállalat egyik zagyszállító (üledékszállító) vezetéke. A román hatóságoknak nem sikerült pontosan felmérniük a környezetszennyezés mértékét.

Romániai hírforrások egybehangzó állítása szerint a baleset során több tíz köbméter, nehézfémeket és ciánt tartalmazó ipari víz jutott a Szamos mellékfolyójába, a Zazarba. A hatóságokat felsőbányai lakosok értesítették kedden reggel, hogy a nagybányai székhelyű, színesfémbányászatra szakosodott Remin bányavállalat zagyszállító vezetéke megrepedt, tartalma pedig a Nagybányát is átszelő Zazarba ömlik. Helyszíni jelentések szerint az állami vállalat munkatársai úgy próbálták megakadályozni a mérgező anyag szabadba jutását, hogy egy ponyvát kötöztek a megrepedt csőre.

A társaság műszaki igazgatója szerint az ipari víz nem tartalmaz sem nehézfémeket, sem ciánt, mivel az úsztató-ülepítő tevékenységet 2003-ban leállították, a nehézvizet pedig semlegesítették. Ennek ellenére a Máramaros megyei környezetvédelmi hatóság máris 25 ezer lejre büntette a vállalatot. Mindazonáltal a hatóság szerint a környezeti balesetnek nem lesz határon átnyúló következménye.

A magyar állam és a nagybányai székhelyű Transgold Rt. (korábbi Aurul) között jelenleg is zajlik a kártérítési per a 2000 januárjában bekövetkezett tiszai környezeti katasztrófa miatt. Az akkoriban még ausztrál-román tulajdonban lévő bányavállalat meddőhányójából százezer tonna ciántartalmú zagy került a Lápos patakba, majd a Tiszába.