Chippel védekeznek a lopások ellen a méhészek

A kaptárakban elrejtett chipekkel védekeznek a tolvajok ellen a méhészek. Tavasszal ugyanis országszerte megszaporodnak a kaptárlopások, sokan a télen elpusztult állományukat próbálják így pótolni. A gazdák különbözõ korszerû vagyonvédelmi rendszerekre is pályázhatnak, melyekkel megelõzhetõk a több tízezer forintos károkozások.

Sokan a télen elpusztult állományukat akarják lopással pótolni, vagy egyszerûen eladják a megszerzett zsákmányt. A kaptáranként több tízezer forintos kár elkerülése érdekében egyre többen rejtenek el chipet a kaptárakban, így ha megtalálják az eltûnt kaptárt, az egy leolvasó segítségével könnyen beazonosítható. A méhészek remélik, hogy a chipnek visszatartó ereje lesz és néhány éven belül teljesen megszûnnek a lopások, amelyeket egyébként általában hozzáértõk végeznek – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Varga Tamás méhészeti szaktanácsadó.

Magyarországon egyre kevesebben, jelenleg körülbelül 15 ezren foglalkoznak méhészettel. A chipet az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tagjai ingyen kapják. Ezenkívül a méhészek különbözõ vagyonvédelmi eszközökre is pályázhatnak, van például már olyan rendszer, ami SMS- t küld a tulajdonosnak, ha elmozdul a kaptár.