“Chinawood” nyílik a kínai Vuhszi városában

  Sanghaj, 2012. május 30., szerda (MTI) – Harminc-negyven filmet gyárthat évente a Chinawoodnak nevezett világszínvonalú digitális filmstúdió, amely a kelet-kínai Vuhsziban (Wuxi) nyílik; a várakozások szerint a központ a nemzetközi filmipar egyik központjaként fog szolgálni.

 

Kínai sajtóértesülések szerint a napokban nyit meg hivatalosan a 10 milliárd jüanos (380 milliárd forintos) beruházással felépült, Hollywood és Bollywood után Chinawoodként is emlegetett Digitális Filmipari Park a kelet-kínai Csiangszu (Jiangsu) tartományban, Vuhszi (Wuxi) városában.

A hat négyzetkilométeres területen elterülő park a kínai digitális filmgyártás központja lesz. A nagy kínai filmstúdiók mellett számos amerikai és európai stúdió is irodát nyitott itt, és számuk várhatóan tovább nő. “A stúdió következő öt évben a tervek szerint 30-50 ezer szakmabelit fog vonzani Vuhsziba, és a kínai és nemzetközi filmesek együttműködési, kommunikációs platformjaként szolgál” – mondta Csu Vej-ping (Zhu Weiping), a park szűkebb otthonának, a város Binhu kerületének párttitkára a China Daily című napilapnak. Chinawood négy fő zónára osztható. Az A zónában a digitális filmgyártáshoz szükséges berendezések kapnak helyet, külön háromdimenziós filmgyártási központtal. A B zóna kifejezetten a vizes jelenetek forgatásának helyszíne, a C egyfajta szolgáltatási központként működik, ahol az étkeztetés, pihenés zajlik, és akár nagyobb kiállításokat is rendezhetnek. A D zóna a legnagyobb, itt nagy költségvetésű filmeket és televíziós produkciókat forgatnak. “A következő három-öt évben a stúdió akár harminc-negyven filmet is készíthet évente, a bevétel az évi 20 milliárd jüant (760 milliárd forintot) is elérheti” – becsülte Csu. Kínában jelenleg több mint hétezer digitális mozivászon üzemel, négy évvel ezelőtt számuk még a nyolcvanat sem érte el. A jegyeladások a 2011-ben 13,1 milliárd jüant (497 milliárd forintot) tettek ki, ami 2010-hez képest 29 százalékos növekedést jelent, 2009-hez képest pedig a bevételek megduplázódását. Idén 20 százalékos bővüléssel számolnak az elemzők.