CHILEI RENGÉS: cunamiriadó a Csendes-óceánon, újabb utórengések, már 52 halott

Cunamiriadót hirdetett szombaton a Csendes-óceán majdnem egészére a Hawaii szigetén található cunami figyelmeztetõ központ, a Richter-skála szerint 8,8-es erõsségû chilei földrengés után. Közben az amerikai földtani intézet négy komoly utórengésrõl számolt be, amely közül három is erõsebb volt hatosnál. A halottak száma már legalább 52 – jelentette a CNN amerikai hírtelevízió.

A hawaii cunamifigyelmeztetõ központ (Pacific Tsunami Warning Center) a Csendes-óceán egészére cunamiriadót hirdetett. A központ szerint a földrengés keltette hullámok már nem csak Dél- és Közép-Amerikai partvidékét fenyegetik, hanem többek között Hawaii szigetét, Ausztráliát, Indonéziát, az oroszországi Kamcsatkát, Tajvan szigetét, és Japánt is.

Ezeken a területeken még több órájuk van az embereknek, hogy felkészüljenek az érkezõ szökõár hullámaira. A cunami központ közleményében arra figyelmeztet, hogy a hullámok várható nagyságát nem lehet megbecsülni, és az elsõ hullám nem biztos, hogy a legnagyobb lesz.

Arról egyelõre nem érkezett jelentés, hogy Észak-Amerika partvidékét is elérheti a cunami. Errõl az alaszkai cunamiközpont (West Cost / Alaska Tsunami Warning Center) ad ki figyelmeztetést. A weboldalukon látható információ szerint Kalifornia déli részén “alacsony” az esélye egy cunaminak.

A Chile partvidékén lévõ alcsonyabb területeket feltehetõen nem sokkal a 8,8-as erõsségû rengés után elérte a cunami, de azt egyelõre nem lehet tudni, hogy mekkora pusztítást okoztak a hullámok..

Közben az amerikai földtani intézet négy erõs utórengésrõl számolt be. A szervezet adatai szerint az elsõ 6,2-es erõsségû utórengést egy 5,6-os, majd egy 6,9-es, és egy 6-os erõsségû követte.