CHILEI FÖLDRENGÉS – Tovább nõtt a chilei földrengés áldozatainak száma

A chilei hatóságok szerint már 78-an haltak meg a szombati, Richter-skála szerinti 8,8-as erõsségû földrengésben, amely a dél-amerikai ország középsõ részén történt. A természeti csapás miatt Chile elnöke katasztrófa-sújtotta területnek nyilvánította az érintett tagállamokat. Az erõs földrengés miatt szökõár-riadót rendeltek el Hawaii, Ausztrália, Új-Zéland, Közép-Amerika, valamint a csendes-óceáni államok hatóságai.

A BBC információi szerint a chilei földrengés helyi idõ szerint szombaton kora hajnalban történt, Concepcion városától mintegy 115 kilométerre északkeletre – a chilei fõvárostól, Santiagótól 325 kilométerre délnyugatra. Az elsõ rengés legkevesebb négy utórengés követte. A dél-amerikai állam fõvárosának nemzetközi repülõterét ideiglenesen lezárták, a járatokat pedig átirányították az argentínai Mendozába.

A rengések miatt szökõár-riadót rendeltek el mindenütt a Csendes-óceánon, és a Chiléhez tartozó Húsvét-szigeteken felszólították az embereket, hogy az alacsonyan fekvõ területerekrõl ideiglenesen “költözzenek fel” a magaslatokra – dombokra, illetve hegyekre.

Chilében a hatóságok szerint 50 éve nem volt hasonlóan nagy erejû földrengés.Sporthírek