Chilében kétszer is díjazták Nemes Jeles László rövidfilmjét

Tizennegyedik szakmai elismerését kapta meg hétfőn Nemes Jeles László Türelem című alkotása. A rövidfilm Santiago de Chilében két elismerésben is részesült. A Türelem elnyerte a chilei nemzetközi rövidfilmfesztivál fikció kategóriájának második díját, valamint Zányi Tamás megkapta a legjobb hangmérnöknek járó elismerést – adta hírül szerdán a Magyar Filmunió.

A Santiago de Chilében tizenhatodik alkalommal, október 20-és 27-e között megrendezett nemzetközi rövidfilmfesztivál versenyébe 113 film kapott meghívást idén. Nemes Jeles László fesztiválkedvenc rövidfilmjét ezúttal két díjjal is elismerték.

Nemes Jeles László rövidfilmje a tavalyi velencei filmfesztiválon tartott nemzetközi premier óta – amelyet több mint negyven fesztiválmeghívás követett – elnyerte többek a bilbaói Ezüst Mikeldi díjat, az Angers-i nagydíjat, az ARTE-díját, a Belo Horizonte-i fődíjat, és az Odense-i filmfesztivál nagydíjat.

A Türelem szeptemberben elnyerte a UIP (United International Pictures) rövidfilm díját a görögországi Drama-ban megrendezett rövidfilm fesztiválon. Ez az elismerés automatikus jelölést jelent az Európai Filmakadémia 2008-as rövidfilm díjára. Az Európai Filmakadémia 1800 tagja választja ki az év legjobb rövidfilmjét 14 európai filmfesztivál UIP díj nyerteséből. Az Európa Filmdíjakat december 6-án adják át Koppenhágában, a dán királyi család jelenlétében.

Az egysnittes rövidfilm Nemes Jeles László első 35 mm-re forgatott munkája. A filmen “egy irodista nő precíz munkafolyamata – egy arc rezzenései” láthatóak. “És egy férfi, aki várja az ablakon túl.” Az irodista nőt alakító Marjai Virágot a legjobb színésznő díjával ismerték el Angers-ban, Zányi Tamás hangmérnököt Athens-ban és az Egyesült Államokban is díjazták. A Türelem operatőre Erdély Mátyás; producere Muhi András, koproducerei Durst György és Major István.

Nemes Jeles László Türelem című filmje jelenleg a 14. nemzetközi szakmai elismerésénél tart. A rövidfilmet legközelebb a corinthiai (Ciprus) filmfesztiválon, az olaszországi Fanoban megrendezett filmversenyen, majd Isztambulban mutatják be.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.