Chertoff Szlovákiában is bejelentette az amerikai vízummentességet

Szlovákia polgárai november 17-étől utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba – erősítette meg keddi pozsonyi sajtóértekezletén Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter, miután hétfőn Prágában is nyilatkozott erről.

George Bush amerikai elnök október 17-én jelentette be, hogy Magyarország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia és Lettország mellett Dél-Korea számára is megszünteti a vízumkényszert. Csehország és Szlovákia esetében külön jelképértéke is van az időpontnak, hiszen az azóta már megszűnt Csehszlovákiában 19 évvel ezelőtt, 1989. november 17-én kezdődött a rendszerváltást hozó bársonyos forradalom.

Az Egyesült Államokba készülőknek utazás előtt csak egy formanyomtatványt kell kitölteniük az ESTA elektronikus rendszeren keresztül, feltéve, hogy biometrikus jegyekkel ellátott útlevéllel rendelkeznek – hangsúlyozta Chertoff a cseh fővárosban hétfőn. “Az USA területére való belépésről továbbra is határőrség hivatalnokai hozzák meg a végleges döntést” – figyelmeztetett az amerikai belbiztonsági miniszter.

A beutazási engedélyt legkésőbb 72 órával az út előtt kell megadniuk az amerikai hatóságoknak. Ha a beutazást az elektronikus rendszeren keresztül elutasítják, a kérvényező a külképviseleten keresztül vízumért folyamodhat. Tanulmányokra vagy munkavállalásra kiutazóknak továbbra is vízumra lesz szükségük, tehát az új rendszer gyakorlatilag csak a szolgálati és turistaútra készülőknek jelent az eddiginél egyszerűbb eljárást.

Michael Chertoff délután Budapesten tart sajtótájékoztatót az amerikai vízummentességről.