Cheney kétszer annyit keres, mint Bush – nyilvánosak az adóbevallások

Bár 2005-höz képest többet keresett, alelnöke jövedelmét meg sem közelíti George Bush fizetése – legalábbis az adóbevallásuk szerint. Az elnök és felesége 643 ezer dollárt (117 millió forint) vallott be, míg alelnöke, Dick Cheney és párja papíron 1,6 millió dollárt (290 millió forint) szerzett 2006-ban. Az Egyesült Államokban április 15-ig kellett leadni az éves adóbevallásokat.

A Fehér Ház közlése szerint George Bush és felesége, Laura 186 ezer dollárt fizetett be az adóhivatalnak. Az elnöki fizetés mellett 400 ezer dollárt hoztak konyhájukra a különböző befektetések. Az elnöki pár összesen 78 ezer dollárt adakozott az egyháznak és alapítványoknak.

Ezzel szemben Dick Cheney alelnöki fizetése mellett 209 ezer dollár nyugdíjat vett fel. Felesége politikai elemző, ő munkája és egy könyv megírása után jutott pénzhez. Összesen 104 ezer dollár értékben jótékonykodtak tavaly – saját közlésük szerint 2001 óta, Cheney alelnöki hivatalba lépése óta 7,8 millió dollárt adományoztak különböző szervezeteknek.

Az Egyesült Államokban 1978 óta kell nyilvánosságra hozni a főbb közszereplőknek adóbevallásukat. A törvényt a Watergate-botrány hatására fogadták el a képviselők.