Friss hírek

2009.07.14. 20:13

Oroszország nem aggódik a Nabucco miatt

<p>Oroszország nyugodtan reagál a "gazdaságilag téves" Nabucco földgázvezeték megépítéséről szóló kormányközi megállapodás aláírására - közölte kedden az Interfax orosz hírügynökség az orosz külügyminisztérium egyik diplomatájára hivatkozva. Közben az orosz újságok a Moszkva támogatását élvező Déli Áramlat aláásásaként értékelték az egy nappal korábban Ankarában aláírt megállapodást.</p>

Az Interfaxnak névtelenül nyilatkozó orosz diplomata kijelentette, hogy a gázvezeték "ésszerűtlenül túlpolitizált", amelyet "az orosz gázfüggéstől való túlzott félelem hajt". Moszkva véleménye szerint egy gázvezeték-hálózat megépítéséről szóló döntésnek nem geopolitikai, hanem csakis gazdasági alapokon kell állnia, "és a Nabucco esetében nem ez a helyzet" - közölte az orosz diplomata. Elmondása szerint az orosz Déli Áramlat vezetékrendszer, amely Dél-Európán keresztül szállítana gázt Európába, közelebb áll a megvalósításhoz, és gazdaságilag is stabilabb.

A 3300 kilométer hosszú Nabucco a tervek szerint 2014-től szállítana gázt a Kaszpi-tenger térségéből - Oroszország és Ukrajna megkerülésével - Törökország, Bulgária, Románia és Magyarország érintésével Ausztriáig. Az érintett országok képviselői által Ankarában aláírt megállapodás elvben nem zárja ki, hogy orosz gáz is érkezzen a vezetéken keresztül, bár a projekt alapvető célja, hogy csökkenjen közép- és dél-kelet Európa orosz gáztól való függősége. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy melyik ország látja el földgázzal a rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!