Chavez Argentínában kampányol Bush ellen

A latin-amerikai körúton lévő George Bush ellen kampányol az Argentinában vendégeskedő venezuelai elnök, Hugo Chavez. A venezuelai vezető pénteken az argentin elnökkel találkozik, majd részt vesz Buenos Airesben egy tiltakozó nagygyűlésen. Eközben alig 60 kilométernyire, Montevideóban Bush elnök az uruguayi elnökkel tárgyal.

Chavez báránybőrbe bújt farkasnak nevezte Bush-t, aki ugyan a Birodalom szebbik arcát akarja mutatni, ám közben folytatja megosztó politikáját és becsap mindenkit. Chavez szerint a latin-amerikai körúttal valójában a 2005-ben az argentín csúcson elvetett, főleg amerikai érdekeket szolgáló szabadkereskedelmi övezet kérdését akarja újra előhozni Bush.

A szegénység leküzdésére tett 75 millió dolláros amerikai felajánlást is kritizálta Chavez. A venezuelai elnök szerint az összeg nevetségesen kicsi – véleménye szerint nem adományokra van szükség, hanem a térség fejlődését garantáló biztosítékokra.

Bush közben a “mérsékelten baloldali” vagy egyértelműen jobbközép vezetésű országokat keresi fel. Brazília után Uruguay, Kolumbia, Guatemala és Mexikó következik majd. Mindenütt az áll majd tárgyalásai középpontjában, hogy “az USA nem feledkezik meg barátairól” és az amerikai segélyekre továbbra is számíthatnak.