CHARLES SIMONYI: Földet érés fél háromkor

A tervek szerint – közép-európai idő szerint – délután fél háromkor érkezik vissza a földre Charles Simonyi. A magyar származású űrturista és két másik űrhajós az eredeti tervekhez képest egy nappal később száll le Kazahsztánban. A visszatérést azért kellett szombatra halasztani, mert az eredetileg meghatározott leszállási helyen a talaj teljesen felázott az esőzések és a belvíz miatt.

A Simonyit és a két másik űrhajóst szállító orosz űrhajó a Bajkonurtól ötszáz kilométerre északra található Arkalik város közelében ér földet – a tervek szerint – közép-európai idő szerint – fél három körül. A magyar származású űrturistával együtt tér vissza a földre Michael Lopez-Alegria, és Mihail Tyurin, akik hat hónapot töltöttek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

Lopez-Alegria mostani útjával rekordot állított fel: 215 napot töltött megszakítás nélkül az űrben, amerikai csúcsot állítva fel. Mihail Tyurin pedig azzal írta be magát a történelembe, hogy ő volt az első, aki egy golflabdát ütött el az űrben.

Simonyi a halasztás miatt egy nappal többet tölthetett el az űrben: az utazást szervező cég jelezte, hogy nem számítanak fel extra díjat a hosszabbra sikerült kirándulásért. A magyar programozó 25 millió dollárt fizetett az útért.