CHARLES SIMONYI: A diákok 8 percet beszélhettek az űrhajóssal

Hat magyar diák beszélhetett péntek hajnalban rádión Charles Simonyival magyar származású űrturistával. A diákok például arra kérték a választ: Simonyi hogyan érzi magát a súlytalanság állapotában, melyik könyv, vagy személy volt rá nagy hatással rá.

Bacsárdi László, a Magyar Asztronautikai Társaság munkatársa a Független Hírügynökségnek elmondta: az egyedülálló kapcsolat létrejöttét az is segítette, hogy Charles Simonyi a “Természet világa” című magyar lap szerkesztő bizottságának a tagja.
Az újság főszerkesztőjének közbenjárására vállalta ugyanis az űrturista a beszélgetést, azzal a 6 tanulóval, akik közül 3 a “Természet világa” diákpályázatának díjnyertesei. A díjat egyébként Charles Simonyi édesapja Simonyi Károly alapította – mondta Bacsárdi László. Két másik diák a Simonyi Károly nevét viselő elektronikai verseny győztesei, a 6. tanuló pedig az a Kazinczy-díjas Magyari Dóra, aki a kiképzett magyar űrhajós Magyari Imre lánya – tette hozzá.

A Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó Simonyi és a magyar diákok között hajnali 1 órakor jött létre a rádiós kapcsolat, amely összesen 8 percig tartott. A diákok egy-egy kérdést tehettek fel a magyar származású űrtúristának, akitől például arra kérték a választ: hogy érzi magát a súlytalanság állapotában, melyik könyv, vagy személy volt nagy hatással rá.

Bacsárdi László történelmi eseménynek minősítette a péntek hajnali sikeres rádiókapcsolatot, mivel első esetben fordult elő, hogy magyar diákok magyarul tudtak beszélgetni az űrben tartózkodó Simonyival.