CHARLES SIMONYI: Űrturizmus – a XXI. század extrém sportja?

A magyar származású amerikai üzletember, Charles Simonyi 25 millió dollárt fizetett azért, hogy a világ ötödik űrturistája lehessen. Egyes szakemberek szerint az űrturizmus a XXI. század legújabb extrém sportja lehet, ám ezzel az állítással Farkas Bertalan űrhajós nem feltétlenül ért egyet.

Charles Simonyi magyar származású amerikai üzletember tíz napot tölt a Nemzetközi Űrállomáson és a tervek szerint április 20-án tér vissza a Földre. A világ ötödik űrturistája a nem mindennapi élményért 25 millió dollárt (4,5 milliárd forintot) fizetett. Egyes szakemberek szerint az űrturizmus a XXI. század extrém sportja lehet.

Farkas Bertalan magyar űrhajós véleménye szerint egy űrturista egészen biztosan azért választja ezt a kalandot, mert ki akarja próbálni, hogyan emelkedik az adrenalinszintje, de ez egy meglehetősen költséges extrém sport lesz. A 20-25 millió dolláros útiköltség előteremtése sok mindentől függ és nem egyszerű -mondta a Független Hírügynökségnek Farkas Bertalan.

Az Amerikai Egyesült Államokban egyébként már repült a Space Ship One rakétahajtású gép, amelyen az utasok rövid időre belekóstolhatnak a súlytalanságba, majd visszatérnek a Földre. A Charles Simonyihoz hasonló űrturisták kiruccanása természetesen ennél sokkal drágább, bár az is elképzelhető, hogy eljön az az idő, amikor már egymillió dollárért is lehet valaki űrturista. A vállalkozóknak nagyon komoly alkalmassági vizsgákon kell átmenniük és az orvosi kontroll a későbbiekben is elengedethetetlen. A technikai fejlődés ma ott tart, hogy senki sem lepődik meg, ha egy 90 éves nagymama, vagy egy édesanya a pár napos csecsemőjével repülőgéppel átutazhat egyik kontinensről a másikra, de azért ne feledjük el, hogy a világűr nem ebbe a kategóriába tartozik – tette hozzá Farkas Bertalan.

Az első magyar űrhajós nem bánja, hogy vannak űrturisták, sőt Farkas Bertalan profiként annak örül, hogy az űrturisták jó dolgokra használják a befolyásukat. Azok közül, akik Simonyihoz hasonló módon megjárták a világűrt, mindanniyan osztoznak azokban a fontos gondolatokban, amelyekről a Földön mostanság sok szó esik. Ilyen például a környezetvédelem kérdése. Az eddigi öt űrturista bárhol megjelenik, óriási érdeklődés övezi őket és mindannyiukat foglalkoztatják ezek a kérdések. Az űrturisták is segíthetnek abban, hogy megpróbálják felhívni ezekre a kérdésekre a felelős állami vezetők figyelmét a világ minden táján. Az eddigi űrturisták között ugyanis volt már dél- afrikai, három amerikai és egy iráni származású amerikai állampolgárságú hölgy is – tette hozzá Farkas Bertalan.

Charles Simonyi a világ ötödik űrturistája. Az elődei az amerikai Dennis Tito, a dél-afrikai Mark Shutterworth, az amerikai Gregory Olsen és az amerikai-iráni Anousheh Ansan voltak.

A Space Ship One magán-űrrepülőgépet 2005-ben mutatták be és nagy szenzációt keltett. Ennek a kísérletnek a folytatása a Space Ship 2, mely nyolc utast tud majd befogadni és a a tervek szerint 2009-től már menetrendszerűen közlekedik. A bejelentés után egy év alatt csaknem negyvenezren fizették ki előre a 170 ezer eurós (kb.41 és félmillió forintos) díjat az egy-két órás űrkirándulásra. Az utasok mintegy 110 kilométer magasan nagyjából negyedórát töltenek majd a súlytalanság állapotában, utána pedig visszatérnek a Földre.