CHARLES SIMONYI: Az Űrhajózás Napja csütörtökön a Polaris Csillagvizsgálóban

Az égen fényes csillagként vonul át Magyarország felett csütörtökön este a Nemzetközi Űrállomás, a fedélzetén Charles Simonyi magyar származású űrturistával. Az esemény különlegessége, hogy egybeesik az Űrhajózás Napjával, amelynek a tiszteletére idén először saját programokkal készül a budapesti Polaris Csillagvizsgáló.

Az égen átvonuló fényes csillagként lesz látható Magyarország felett csütörtökön este a Nemzetközi Űrállomás, a fedélzetén Charles Simonyi magyar származású amerikai űrturistával. Az eseményt tiszta időben este fél 9-től szabad szemmel is meg lehet figyelni, amely egyébként nem ritka jelenség. A különlegességét az adja, hogy a Nemzetközi Űrállomás most éppen április 12-én, az Űrhajózás Napján vonul át felettünk, amelyet idén először saját programokkal ünnepel a budapesti Polaris Csillagvizsgáló. Ennek része a csütörtök esti égi látványosság is, amelynél keresve sem találni jobb alkalmat a megfigyelésre. Ennek apropóján rendkívüli nyitvatartással várják az érdeklődőket – mondta a Független Hírügynökségnek Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.

Az Űrhajózás Napja nagy hagyománnyal bíró nemzetközi ünnep, de Magyarországon először idén szerveztek saját programsorozatot. A Polaris Csillagvizsgálóban április az Űrhajózás hónapja, mivel világszerte idén emlékeznek az űrkorszak első ötven évére. A budapesti intézményben bemutatókkal és előadásokkal várják a közönséget.