CHARLES SIMONYI – Magyar rádiókapcsolat csütörtök és péntek hajnalban

Magyar diákokkal és rádióamatőrökkel beszélgethet csütörtökre virradó hajnalban illetve péntekre virradó hajnalban Charles Simonyi magyar születésű amerikai milliárdos, aki hétfő este érkezett a Nemzetközi Űrállomásra. A kapcsolatot a fővárosi Puskás Tivadar Távközlési Technikumból biztosítják.

A 320 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomáson (ISS) Charles Simonyi csütörtökön és pénteken is hajnali egy óra után fogadja a rádióamatőrök és a technikum diákjainak hívását – ezt Horváth László, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum igazgatója mondta a Független Hírügynökségnek. Hozzátette: nagyon gyorsnak kell lenniük, mert legfeljebb 6-7 percig tudnak kommunikálni a magyar származású űrturistával, mielőtt az ISS ismét eltűnik.

Az intézményben péntek este 8 óra után tájékoztatják a közvéleményt, ezután néhány percig szabad szemmel is látható lesz az űrállomás.

Az 58 éves, magyar születésű Simonyi a világ ötödik űrturistája. 25 millió dollárt fizetett, hogy feljuthasson a Nemzetközi Űrállomásra. A Szojuz TMA 10-est az orosz Oleg Kotov vezette, a fedélzeti mérnök a szintén orosz Fjodor Jurcsihin volt.

A két orosz leváltja a nemzetközi űrállomáson 190 napja szolgálatot teljesítő orosz Mihail Tyurint és az amerikai Miguel Lopez-Alegriát. Simonyi tíz napot tölt a nemzetközi űrállomáson, és velük tér vissza a Földre, a tervek szerint április 20-án.

Charles Simonyi ismert arról is, hogy annak idején ő vezette a Microsoftnál a Word és az Excel programok fejlesztését.Sporthírek