CHARLES SIMONYI – Jótanácsok Farkas Bertalantól – RTL Klub

Szívesen cserélt volna Farkas Bertalan Charles Simonyival – ezt az első magyar űrhajós nyilatkozta az RTL Klub Híradójának. Farkas Bertalan kedden jött haza Kazahsztánból, ahol a magyar származású űrturista felkészítésében segített. Több tanácsot is adott, hogy mire figyeljen az űrben. A második magyar űrhajós egyébként úgy nyilatkozott, hogy jól érzi magát, élvezi űrutazást.

Farkas Bertalan egyebek mellett a súlytalanságra készítette fel Charles Simonyit. Elmondta neki például azt, hogyan lehet a WC-n ülni ilyen közegben. Fönt éppen úgy van egy input és egy output az emberi szervezetben, mint lent – fogalmazott Farkas Bertalan.

Farkas Bertalannak annak idején a lebegő mozgással volt a legtöbb baja saját űrutazásakor, sokszor ütötte meg magát. Úgy tűnik, Charles Simonyi jó tanácsokat kapott, szerdán reggel arról beszélt ugyanis, hogy nagyon jók az első benyomásai és élvezi súlytalanságot.

A magyar származású üzletembert vendégül látó űrállomást csütörtökön illetve pénteken bárki szabad szemmel is megnézheti, csütörtökön a szerkezet este fél kilenckor repül majd át Magyarország felett. Nincsenek kísérő jelenségek, mint a repülőgépeknél, sem zaja nem lesz, se irányfénye, csak egy fényes csillag, ami átvonul felettünk, a fedélzetén Simonyi Károllyal – mondta Mizsér Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.

Az 58 éves űrturista várhatóan április 20-án tér vissza a Földre.