CHARLES SIMONYI – az interneten is közvetítik a hétfői találkozót

Élőben közvetítik az interneten a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikumból Charles Simonyi hétfői látogatását.
A magyar származású amerikai üzletember találkozik az állam- és kormányfővel és kitüntetést is kap majd.

A milliárdos űrturista múlt szombati földet érése óta Oroszországban pihen, a hétvégén érkezik Magyarországra. Hétfőn délelőtt Sólyom László köztársasági elnök fogadja a Sándor-palota Tükörtermében. Ezután a Magyar Vöröskereszt sajtótájékoztatóján vesz részt. Itt röviden összefoglalja a sajtó számára élményeit, illetve azokat a magyar gyermekrajzokat is bemutatja, amelyeket kézjegyével látott el az űrben.

Az iskolában délután 5-től 6-ig rádióamatőrökkel, diákokkal és csillagászokkal beszélget majd élményeiről, illetve válaszol kérdéseikre. A találkozót a http://mcse.hu oldalról elérhető linkeken lehet nyomon követni.
A rendezvényen ott lesznek a Magyar Asztronautikai Társaság, a Magyar Űrkutatási Tanács, a Magyar Űrkutatási Iroda, az Űrkutatási Tudományos Tanács tagjai, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára is. Kovács Kálmán átadja Charles Simonyinak a “Magyar a Világűrben Emlékplakettet”, ezzel köszöntve a második magyart aki a világűrben járt.

A Magyar Asztronautikai Társaság ezen a rendezvényen hirdeti meg országos ifjúsági vetélkedőjét is az űrkorszak 50. évfordulójával kapcsolatban. A találkozóról bővebb információ a Természet Világa honlapján (http://www.termeszetvilaga.hu/radiokapcsolat) található.

A kormányszóvivői iroda pénteki közleménye szerint Gyurcsány Ferenc kezdeményezte, hogy a magyar származású üzletembert hétfőn tüntessék ki a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével. A kormányfő egyébként este, hivatalában fogadja majd az 5. űrturistát.

A Charles Simonyit szállító orosz űrhajót április 7-én, az esti órákban lőtték fel a kazahsztáni Bajkonurból, és két nappal később kapcsolódott össze a nemzetközi űrállomással. Charles Simonyi 14 napig, a tervezettnél egy nappal tovább maradt az űrben, múlt szombaton délelőtt tért vissza a Földre.
A magyar származású üzletember a világ ötödik űrturistája: a nem mindennapi élményért 25 millió dollárt fizetett, ez nagyjából 4 és fél milliárd forintnak felel meg.