Cézanne és Matisse bűvöletében – A Nyolcak centenáriumi kiállítás nyílik Pécsett

Cézanne és Matisse bűvöletében – A Nyolcak centenáriumi kiállítás nyílik Pécsett. Csaknem 500 festmény, grafika, szobor látható majd a Modern Magyar Képtárban. A mintegy 80 köz- és magángyűjteményből összeválogatott mű különleges biztosítás mellett érkezett meg a baranyai megyeszékhelyre, egyebek mellett Németország, Franciaország és Anglia legjelentősebb múzeumaiból.

Egy, több, mint 100 éve készült, tengerpartot ábrázoló Matisse akvarellt kedden csomagoltak ki.
“Nagyon nagy kincse a Cote a Carmiesse Múzemnak, nagyon nehezen adták oda,azért mert az akvarell az egy nagyon kényes műfaj, olajfestmény sokkal többet szállítható, bemutatható, az akvarellre nagyon vigyázni kell.” – mondta el a Független Hírügynökségnek a Jannus Pannonius Múzeum művészeti vezetője.

A kicsomagolás után aprólékosan nézték át, hogy van-e rajta valamilyen sérülés, még szinte a porszemeket is egyenként végigpásztázták. Ezt a műalkotást és a többi csaknem 500-at is szigorú biztonsági körülmények között szállították Pécsre, a több mint 20 milliárd forint biztosítási értékű-műtárgy kicsomagolását pedig csakis kiképzett szakemberek végezhették.