Centenáriumi elismerés – Kintüntetés a főiskolának

Kitüntetés
Kitüntetés

Nyíregyháza – Napjainkban, a felgyorsult változások korában, amikor kereskedelmi
cégek gyakran „5 évesek vagyunk” szlogennel reklámozzák magukat,
hatásosan jelzi, hogy már a közelmúlt iránti nosztalgia is erős.

Valódi megbecsülést azonban csak azok az évfordulók váltanak ki, amelyek hosszú múlttal rendelkező, komoly társadalmi funkciót betöltő szervezetekhez kötődnek. Ezek sorában kiemelkedő helyet foglal el a megalakulásának centenáriumát ünneplő Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség.

Napra pontosan, 2007. március 25-én, Budapesten, a SYMA Csarnokban megrendezett, bensőséges hangulatú ünnepi közgyűlésen emlékeztek meg a résztvevők a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) megalakulásának 100. évfordulójáról. A világon másodikként, Európában viszont elsőként létrehozott szervezet volt hivatott – mely státusát ma is őrzi – az egyetemisták és főiskolások verseny-, valamint szabadidős sportjának koordinálására.

Létrehozásának céljai között szerepelt, hogy hazánkban megfelelő helyre kerülhessen az egyetemi-főiskolai sport, hogy erős érdekérvényesítő hatást fejthessen ki, valamint a nemzetközi kapcsolatokat megfelelő színvonalon ápolhassa. Az esemény jelentőségét hangsúlyozta az a tény, hogy a fővédnöki szerepet olyan közjogi méltóságok, mint Lamperth Mónika, önkormányzati és területfejlesztési miniszter, valamint Hiller István, oktatási és kulturális miniszter látták el, míg a védnökök soraiban többek között Elbert Gábor sport szakállamtitkár és Schmitt Pál, MOB-elnök kaptak helyet.

A Nyíregyházi Főiskolát négy tagu delegáció – dr. SzékelyGábor rektorhelyettes, a főiskola sportegyesületét Máté János, kari főigazgató (aki egyben az egyesület ügyvezető elnöke) képviselték. Jelen volt Szekér László, főiskolai docens, a MEFSKelet-Magyarországi, valamint dr. Kokovay Ágnes, főiskolai docens, aki a szervezet Tudományos Bizottságának tagja.

A hazai és a külföldi vezetők köszöntő szavai után magas színvonalú kulturális műsorszámok színesítették a programot, majd a tagintézmények és sportegyesületi vezetőik „Centenáriumi Díszoklevelet” kaptak, amelyet a főiskola részéről Székely Gábor rektor-helyettes, valamint Máté János, a klub ügyvezető elnöke vettek át. A továbbiakban kiemelkedő munkavégzéséért több személy jutalomban részesült. Máté János kari főigazgató „Bronz Plakett” elismerésben részesült a közel két évtizedes kimagasló tevékenységéért.

Az ünnepséget állófogadás zárta, majd a résztvevők átsétáltak a Papp LászlóSportarénába, ahol megnyitották az egyetemi-főiskolai sport magyarországi történetét bemutató kiállítást.

– Mán László –