CEMI: Csaknem 18 milliárd forint megtakarítás a fõvárosi cégeknél

A fõvárosi cégeknél végzett munkája eredményeképpen csaknem 18 milliárd forint megtakarítást ért el a vállalatoknál a CEMI – áll a Central European Management Intelligence (CEMI) Kft. keddi közleményében.

A BKV, a Fõvárosi Közterület-fenntartó Zrt. és a Fõtáv átalakításában közremûködõ társaság további, milliárdos nagyságrendû megtakarítást lát megvalósíthatónak.
A CEMI keddi tájékoztatása szerint kézzelfogható eredménye volt a fõvárosi cégek átvilágításának, amelyekbõl eddig összesen 17 milliárd 900 millió forint megtakarítást sikerült elérni. A társaság közleményében hangsúlyozza: az általános elvárások szerint a vállalat-átalakítás elvárt megtérülési ideje – az átalakítás egyszeri költségei nélkül – 2 év, míg a fõvárosi tulajdonú cégeknél ez legfeljebb 2 hónap, sõt a BKV esetében mindössze 2 hét volt.

Az elmúlt három évben a CEMI átvizsgálta a három legnagyobb, kizárólag fõvárosi tulajdonú céget – BKV, FKF, Fõtáv – és szakértõik véleménye szerint az eddigi 18 milliárdon túl következetes hatékonyságjavító programokkal még 9 milliárd forint megtakarítható lenne. Emellett a jelenlegi, egymástól elkülönülten mûködõ önkormányzati vállalatok tevékenységeinek összehangolásával a CEMI szerint legalább évi 12 milliárd forint további eredményjavulást lehetne elérni.

A CEMI keddi közleményében úgy fogalmaz: ” a cég vezetése reméli, hogy az átalakítás sikerei ezúttal nem fognak elveszni a politika keltette zajban”.

A cég BKV-nál végzett tevékenységét – más tanácsadói szerzõdésekkel együtt – jelenleg a Budapesti Rendõr-fõkapitányság vizsgálja.
– Független Hírügynökség –