Céltalan megszorítások helyett zöld költségvetési reformot sürget az LMP

A miniszterelnök Kötcsén elmondott beszédében ezermilliárdos nagyságrendű költségvetési megszorításokat helyezett kilátásba, így a költségvetési élénkítés helyett költségvetési megszorításra készül a kormány – áll az LMP hétfői közleményében.
Az ellenzéki párt szerint hatalmas hiba lenne egy ilyen kiadáscsökkentési program meghirdetése a zöld költségvetési reform bevezetése nélkül.

Az LMP szerint a kormány koncepciótlansága és kapkodása elriasztja a befektetőket és bizonytalanságot szül, aminek a levét a gyengülő forint miatt a devizahitelesek isszák meg. Az ellenzéki párt úgy véli, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben katasztrofális hatással járna egy rövid távú, jelentős mértékű megszorító csomag. A fenntarthatóságot szem előtt tartó gondolkodás nem nélkülözheti az ökoadók általános felülvizsgálatát, a zöld munkahelyek teremtéshez szükséges beruházási források átcsoportosítását. Az LMP szerint jelentősen növelni kell a közösségi közlekedés fejlesztésére, az épületek energiatakarékos átalakítására és az alternatív energiaforrások bővítésére szánt összegeket.