Célkeresztbe kerülnek a piroson áthajtók

A piros az TILOS!!!!
A piros az TILOS!!!!
Miskolc – Akciót szerveznek a piroson áthajtók kiszűrésére – videófelvétellel bizonyítják a szabálysértést. A jelenlegi szabályozás szerint a kisebb szabálysértések közé sorolható ez a veszélyes cselekmény.

Szerkesztőségünket több panaszos kereste meg azzal, hogy a gépjárművezetők semmibe veszik a piros lámpát és áthajtanak rajta. Akár kereszteződésről, akár gyalogosátjáróról van szó.

Dr. Pásztor Albert ezredes a Miskolci Rendőrkapitányság vezetője arról tájékoztatott, hogy az évezredfordulóig létezett, piros jelzésen áthaladás szabálysértési kategóriát a jogalkotás megszüntette. Most nincs ilyen, akár jogosítvány bevonást is eredményező szabálysértés. A piros jelzésen való áthaladás beolvadt a közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése kategóriába. Amennyiben valaki ezt elköveti, harmincezer forinttal és három büntető ponttal szankcionálható.

Szabálysértéstől a bűncselekményig

Ha azonban már nem pusztán a szabálysértés következik be, hanem az veszélyeztetés-sel is párosul, tehát gyalogos van a zebrán, a kereszteződésben szabályosan haladó járművet veszélyeztet az elkövető, a büntetési tétel ötvenezer forintra emelkedik, és jár érte a három büntetőpont. Százezer forintra nő a büntetési tétel, ha ebből a szabálysértésből nyolc napon belül gyógyuló személyi sérülés is származik. Amennyiben pedig súlyos sérüléssel végződik az említett szabálysértés, már bűncselekmény gyanúsítottjaként járnak el az elkövetővel szemben.

Célkeresztbe kerülnek

Olvasóink, és ennek nyomán lapunk felvetése kapcsán Miskolc rendőrkapitánya közölte, hogy a szolgálatszervezések és a közlekedésrendészeti akciók során fokozottan célkeresztbe veszik a piroson áthaladókat. Videofelvétellel bizonyítva a szabálysértést. Dr. Pásztor Albert ugyanakkor azt kéri, hogy aki a piroson áthajtók szempontjából különösen veszélyeztetett gyalogátkelőről tud, ott piroson áthaladást, netán veszélyeztetést lát, jelezze a Miskolci Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályán a helyet. A szolgálatszervezésnél ezzel is kalkulálnak a jövőben.