Céljuk a gömörszőlősi turizmus fejlesztése

A falufesztivál keretében textilnapot is tartottak
A falufesztivál keretében textilnapot is tartottak - © Fotó: Magánarchívum
Gömörszőlős – Gömörszőlős az Aggteleki-karsztvidék közelében, csodálatos környezetben található.

A polgármesteri tisztséget betöltő É. Kovács Judittól először azt kérdeztük, hogy milyen évet zártak tavaly.

– Önkormányzatunk évek óta szilárd anyagi alapokon áll – felelte. – Mivel helyi adóbevételünk minimális, minden lehetőséget megragadunk annak érdekében, hogy saját, szabad felhasználású bevételre tegyünk szert, amiből a lakosság terheinek egy részét át tudjuk vállalni. Így az alapfeladatok ellátása mellett szerteágazó gazdálkodó tevékenységet végzünk. Mint egy jó értelemben vett nagy családi vállalkozást, felelősen működtetjük a települést. Saját bevételünk egyik fő forrása az önkormányzat tulajdonában lévő száz hektárnyi föld- és erdőterület. Természetesen ezekkel a javakkal minden évszakban sok a tennivaló.

Pályázati forrásból

A községvezető ezután elmondta, hogy több benyújtott pályázatuk van, ezek eredményét várják. Egyik keretében turisztikai-közösségi célú vendégfogadó épület létesítését tervezik a múzeumkertben. A másik pályázat a hajdani iskola, a mai galéria műemléki védettségű épületének külső felújítását célozza. Az önkormányzat nem rendelkezik adóssággal, így az erre a jogcímre nyújtott kormánytámogatásból az ifjúsági-közösségi épületet újítják meg és reményeink szerint már az idén felavatják.

A polgármestertől azt is megkérdeztük, hogy mi lehet Gömörszőlős kitörési pontja, mire így válaszolt:

– A falu számára a jövőben a turizmus fejlesztése az elsődleges feladat. A szép természeti környezetben fekvő, határ menti település régóta idegenforgalmi célpont: hagyományos utcaképe, néprajzi gyűjteményei, sokféle művészeti, kézműves és lovas táborai, valamint az Ökológiai Intézet falubeli tevékenysége miatt is vonzó a kistelepülés.

É. Kovács Judit végül kijelentette: a mindössze nyolcvan lelkes település lélekszámcsökkenése megállt, a fiatalok közül sokan maradnak a faluban, és több betelepülő család választotta lakhelyéül Gömörszőlőst.

A vezérfonal

A közfoglalkoztatottak egyetlen programban – ennek vezérfonala is a turizmus – dolgoznak, ezt a helyi sajátosságokra alapozva tervezik. Fontos elemei: az igényes kivitelű kézműves köztéri famunkák, felújítások, a helyi gasztronómia, valamint a textilmanufaktúránkban kézzel hímzett lakástextilek. A Belügyminisztérium a közfoglalkoztatást magas szinten, újító módon szervező közfoglalkoztatókat, így önkormányzatukat is támogatásban részesítette. A pénzből többek között a gyapjúfeldolgozó műhelyt akarják megvásárolni és felújítani.

ÉM-KT