Cél: helyzetbe hozni minél több megyénkbelit

Cél: helyzetbe hozni minél több megyénkbelit
Miskolc – Sajátos megoldások szükségeltetnek a megye foglalkoztatási problémáinak megoldására.­­­

Elfogadták a megye foglalkoztatási stratégiáját a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési paktum tegnapi szervezeti ülésén.

Erősségeinkkel és gyengeségeinkkel is tisztában kell lennünk.” Török Dezső

Az elmúlt egy esztendőben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal azon munkálkodott, hogy az elkövetkező öt évben uniós forrás felhasználásával milyen eszközökkel tudna olyan helyzetet teremteni, amely elősegítené azt, hogy az itt élő emberek itt maradjanak, azaz megtalálják maguk és családjuk boldogulását.

Az nyilvánvaló volt, hogy mindennek a kulcsa a munkahelyteremtés, és az, hogy a megyében meglévő munkaerő megfelelően képzett legyen a kínálkozó munkalehetőségek kihasználásához. Valamint hogy a foglakoztatási lehetőségeket és a munkaerőt közelítsék egymáshoz.

Térségi gondok

Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke fontos mérföldkőnek nevezte a foglalkoztatási stratégia megszületését, amely segíthet abban, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye lehetőségeit kiaknázzuk.
„Ugyanilyen fontos – emelte ki –, hogy a gyengeségeinkre – a szabad munkaerő relatív képzetlenségére, az erős elvándorlásra és a területi kiegyenlítetlenségre – megoldást találjunk. Fontos, hogy minél több embert szólítsunk meg a stratégia által, amelynek abban is segítenie kell, hogy a közmunka világából az elsődleges munkaerőpiacra közvetlen átjárás alakuljon ki.”

Magát a stratégiát a készítő társaság nevében Setényi János körvonalazta. A gazdaságfejlesztési paktumot olyan szervezetnek nevezte, amely lehetőséget ad arra, hogy a bürokrácia merevsége mellett egy olyan, a helyzethez jól alkalmazkodó fórummá váljon, amely átlépve a korlátokat, javaslattevő pozícióba tud jutni és lobbizni a célokért.

„A megyén belül tapasztalható nyilvánvaló térségi különbözőségek miatt szükség van a helyi tervezés és projektmenedzselés megoldására. Ehhez forrástérképre is szükség van – hangsúlyozta a szakember. – Nagyon fontos, hogy a sajátos helyi gondokhoz megoldásokat dolgozzanak ki és azért képesek legyenek minden erővel lobbizni is.

A térségi különbségek miatt speciális megoldások kellenek.” Setényi János

Ellenszavazat nélkül

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési paktum végül is ellenszavazat nélkül fogadta el a stratégiát.

Projektek és modellek…

A stratégia olyan projekteket, modelleket akar kidolgozni, amely segíti például a munkavállalók és a munkáltatók érdekeinek közelítését. Úgy fogalmaz, hogy kísérleti projektként egyfajta szociális gazdaságfejlesztést kell végrehajtani a hátrányos helyzetű kistérségekben. A helyi termékek minél hatékonyabb hazai és nemzetközi piaci értékesítéséhez is ösztönzést kell nyújtani.

Mint megtudtuk, szó van egy olyan mobiltelefonos applikáció megalkotásáról, amely gyorsabbá és hatékonyabbá tenné a munkaerőpiaci információk áramlását az országos adatbázisok felhasználásával.

Szaniszló Bálint