Cégeket vert át a csaló – rendelt de nem fizetett

Hamis átutalási megbízásokkal és lopott személyi igazolványokkal csalt ki, több millió forintot egy férfi Hajdú-Bihar megyében. A rendőrség adatai szerint a csaló több álnevet használva különböző termékeket,- húst, műanyag gáz és vízcsöveket, gumiabroncsot – rendelt telefonon, vagy faxon, de az áruért egyszer sem fizetett – közölte Sóvágó Sándor Debrecen rendőrkapitánya pénteki sajtótájékoztatóján.

A csaló akkor bukott le, amikor az egyik szállítócég munkatársa a bankban ellenőrizte az 1,3 millió forintról kiállított átutalási megbízást. Kiderült, hogy a megadott számlaszám nem is létezik. Ezután tettek feljelentést. A rendőrök eddig 19 becsapott cégről illetve vállalkozásról tudnak. A megkárosított cégek között budapesti, debreceni, nyíregyházi és esztergomi is szerepel. Az okozott kár eddig 17,5 millió forint, de a rendőrök szerint az ügynek még lehetnek további károsultjai, ezért a kárérték nagyobb is lehet. Egy-egy vállalkozót esetenként 90 ezer illetve 3,7 millió forinttal rövidítettek meg. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy a cégek szállítás előtt ellenőrizzék az átutalási megbízások valódiságát.

A Debreceni Városi Bíróság csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezett egy 43 éves újlétai férfit, aki ellen csalás miatt már három elfogatóparancsot adtak ki. A férfi beismerő vallomást tett.