CBRE: a régiótól elpártoltak az ingatlan befektetők

  Budapest, 2012. május 9., szerda (MTI) – Kelet- és Közép-Európától elpártoltak az ingatlan befektetők, és ez visszalépés a múlt évhez képest, ez derült ki 350 piaci szereplő ismételt megkérdezésekor – állapította meg Borbély Gábor, a CBRE ingatlan tanácsadó budapesti irodájának elemzési és tanácsadási vezetője, a magyar leányvállalat által rendezett tájékoztatón szerdán Budapesten.

Az évente ismétlődő felmérés alapján idén a két legmegbízhatóbb ingatlan piac az Észak-amerikai és a Nyugat-európai, vagyis a kelet-és közép-európai régió kiesett abból a körből, amelybe érdemes befektetni. A GDP ugyan továbbra is növekszik, viszont nem likvid az itteni piac – kezdte a felmérés ismertetését az elemzési és tanácsadási vezető.
Tavaly ebben a térségben a kereskedelmi ingatlanok voltak a favoritok, helyükbe idén a logisztikai és a lakóingatlanok léptek. Ez utóbbiba a bérlakások tartoznak, amelyeknek annyira lecsökkent az áruk, hogy elérték a belépési pontot, így érdemes ezekből vásárolni.
A megkérdezett piaci szereplők első helyen a recessziótól féltek idén, holott tavaly már úgy tűnt, hogy elindult a kilábalás. Másodsorban pedig az euró zóna felbomlásától tartottak.
Magyarország is belesimul a nemzetközi trendbe – fejtette ki végül Borbély Gábor. Az ország kockázat miatt csak azok befektetők érdeklődnek iránta, azok, akiknek jelentős, biztonságos portfóliójuk van, és azt csak színesíteni akarják.