CASTRO: Busht kritizálja műtétje óta megjelent első írásában

Fidel Castro csütörtökön megjelent cikkében erősen kritizálta George Busht, amiért az amerikai elnök az etanol üzemanyagként való hasznosítását népszerűsíti. A gyógyuló kubai vezető szerint több milliárd ember korai éhhalálához vezethet, ha élelmiszereket használnak fel benzin létrehozására.

A csütörtökön a kommunista párt hivatalos lapjában, a Granmában megjelent cikk egy-egy példányát még megjelenése előtt megkapták a nemzetközi média képviselői. Ez az első cikk, amit a kubai vezető műtétje óta írt. Az elmúlt hetekben több magas rangú kubai tisztviselő és a Evo Morales bolíviai elnök is úgy nyilatkozott, hogy Castro nemsokára újra aktívan rész vesz majd a kommunista ország politikai életében.

A cikkben a kubai elnök “vészjósló ötletnek” nevezte, hogy élelmiszerből készítsenek üzemanyagot. Castro arra figyelmeztet, hogy a fejlődő országokban élelmiszerhiányt okozhat a gazdag országok üzemanyagéhsége, és “több mint három milliárd ember hallhat éhen”. Ez az adat “nem túlzás”, hanem “nagyon is óvatos” szám, írta a nyolcvan éves vezető.

George Bush hétfőn találkozott az amerikai autógyártókkal, hogy az etanol nagyobb arányú felhasználását népszerűsítse. Az amerikai elnök javaslata szerint 2017-re ötszöröz annyi megújuló és alternatív üzemanyagot kéne használni, mint most. A cél 133 milliárd liter lenne.

Jelenleg az etanolt leginkább kukoricából és cukornádból állítják elő.