Casio, mint karóra

Casio, mint karóra
1946-ban Kashio Seisakujo néven, egy 29 éves Kashio Tadao nevű fiatalembernek köszönhetően indult útjára a ma ismert Casio Computer Co. Ltd.

Három testvérével kezdett bele az üzletbe, ami az akkoriban eléggé felkapott termék volt. Legelső termékei közé tartozott a gyűrűszipka, ennek rettentő kevés köze van az órákhoz. Ezeket kalkulátorokhoz és kisebb műszaki cikkekhez használták. Ezek a termékek gyártásával, valamint a megrendelt fogaskerekek gyártásával megalakult a cég, és a jövője már megalapozott lett.

1949-es évben a Kashio testvérek, Japán fővárosának Tokiónak egy kiállításán felfigyeltek egy újabb termékre, az elektronikus számológépekre, ennek hatására arra a következtetésre jutottak, hogy megalkotják a saját kalkulátorukat. 1954-es évben elkészült a legelső japán elektromechanikus kalkulátor, és 1957-es évtől került a piacra, a forgalomba, nem más, mint a 14-A néven, ezt követő évek során rengeteg új terméket állított elő a Casio.

A legelső Casio karórát 1974-es évben novemberében, Casiotron néven adták forgalomba, ez egy csuklóra szíjazható, folyadékkristályos kijelzős óra volt, így dobták piacra. A Casio óra így vált világhírűvé, és egyben a világ egyik híres órájává vált. Az órák fejlesztése, és kombinálása a számológépekkel, lehetővé tette, hogy egy órában számológép, zenelejátszó, és akár játék is legyen. A zenelejátszók ebben az időkben még igen kezdetlegesek voltak.

1983-as év áprilisában jelentek meg a legelső Casio G-Shock megnyerő külsejű karórák férfiaknak, amelyeknek a típusjelzése DW-5000C volt. Már abban az időkben is, rázkódás mentes, és vízálló volt, különböző funkciókkal, mint például az ébresztés, stopper, világítás. Ezzel elindult a karórák új generációja, amely mindenféle, különböző extrén helyzeteknek is ellen tud állni.

Ezeket követték a Baby-G órák. Így újabbnál újabb termékeket tudtak piacra dobni, de 1994 telén egy még merészebb ötlettel álltak elő, ez nem más, mint a Baby-G órák, amik a korábban piacra dobott G-Shock stílusos férfi karórák női megfelelőjévé vált. Így kialakult a termék családi verziója is. Ezek az órák teljesen ugyanazok voltak, mint az elődjük a férfi G-Shock órák, annyi eltérésben, hogy nőies kialakításúak voltak. Ennek a merész húzásnak köszönhetően a női karórák is népszerűbbek lettek, és felkapott termékké vált nem csak a férfiak körében.

Most tekintsük meg a Casio óra fejlődéstörténetét évekre lebontva.

1999-es év júniusában, már az első GPS-sel felszerelt karórát lehetett megtalálni a piacokon, ezek típusjelzése a PRT-1GPJ, és Pro Trek modelle volt. 2000-es évek közepére a Casionál megjelentek az olyan karórák is, amelyekben már beépített digitális kamerák voltak, de hátrányuk, hogy a képfelbontás igen kicsi volt, így rossz minőségű felvételeket lehetett készíteni, de abban az időben ez hatalmas előrelépésnek számított. 2001 novemberében már napelemes órák gyártása kezdődött, 2007 januárjában pedig már elkészült az Oceanus Manta, ez egy lapos napelemes modellvolt.

A fejlesztésük nem állt le és nem is fog leállni sosem, hiszen folyamatos újdonságokkal lehet feldobni ezeket az órákat évről-évre.

– PR cikk –

Címkék: