Cannes – Vészhelyzet a szakadó eső miatt

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Cannes, 2012. május 21., hétfő (MTI) – A folyamatosan szakadó eső miatt vasárnap este annyira beázott a cannes-i filmfesztivál egyik legfőbb külső mozitermének a teteje, hogy a szervezők kényetlenek voltak törölni az oda meghirdetett vetítéseket, és azokat más helyszíneken megtartani.

 

A tengerparton, közvetlenül a fesztiválpalota mellett található 60. terem elnevezésű hatalmas sátort öt évvel ezelőtt, a fesztivál fennállásának hatvanadik évfordulójára állították fel. A legmodernebb technikával és kényelmes, széles fotelokkal kialakított moziteremben tartják a “másnapos vetítéseket”, amelyeken a hivatalos versenyprogramban előző este bemutatott alkotásokat láthatja a fesztiválközönség. Ez a helyszíne a nagy filmklasszikusok felújított változatait bemutató program, a Cannes Classics sorozatának is, amelynek záró filmjeként szombaton mutatják be Pálfi György Final Cut – Hölgyeim és Uraim című montázsfilmjét.

A 60. terem felújítási munkálatai hétfő kora reggel megkezdődtek, és a szervezők szerint a teremben már délután ismét lehet vetítéseket tartani.

A szélviharos, esős időben vasárnap este a fesztivál 65. évfordulója alkalmából rendezett díszvacsora utánra tervezett tűzijáték is elmaradt. Ha az idő megengedi, akkor az ünnepi fényjátékot kedd este tartják meg a fesztiválpalota strandján.

A május második felében a francia Riviérán szokatlan őszies idő meghatározza az egész fesztivál hangulatát: a szűnni nem akaró eső és szél miatt a tengerpart teljesen üres, a fesztiválozók beszorultak a bevásárlóközpontok hangulatát árasztó fesztiválpalotába, ahol vetítések között a lépcsőkön ülve esznek-isznak, interneteznek laptopjaikon vagy várnak egy következő vetítésre. A vörös szőnyeges bevonulások pedig esernyős berohanásokká alakultak át a víztől tocsogó lépcsőkön.