Helyi közélet

2008.01.02. 17:43

Szállító vagy mentő: nem keverendő

<p>Elsejétől az OMSZ csak a klasszikus mentést és az ún. mentőszállítást végzi. Életveszély esetén hívhatjuk a 104-et, de szakkíséretes betegszállítást csak orvos rendelhet meg. Egyéb szállítás megrendelése csakis az orvos dolga.&#160;&#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/a_ment_sr_l_sz_l__rendelettervezet_m_dos_t__javaslata.pdf"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A><A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/a_ment_sr_l_sz_l__rendelettervezet_m_dos_t__javaslata.pdf"><B>A mentésről szóló rendelettervezet módosító javaslata</B></A>&#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/A_ment_kr_l_sz_l__kor_bbi_cikkeink1.pdf"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/A_ment_kr_l_sz_l__kor_bbi_cikkeink1.pdf"><STRONG>A mentőkről szóló korábbi cikkeink</STRONG></A>&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/nem-keverendo-szallitas-vagy-mentes/cn/boon-news-em_01-20080103-103916"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><STRONG>&#160;Nem keverendő: szállítás vagy mentés </STRONG></A></p>

Jól példázza az új helyzetet egy keddről szerdára virradó éjszaka történt eset: sürgős katétercserére kellett szállítani egy beteget az egyik vidéki városból a miskolci kórházba, amihez az orvos – jogosan – a mentőket hívta. Ellátás után a beteg állapota már megengedte, hogy a visszautat a betegszállítókkal oldják meg.
Bár helyileg korábban is volt törekvés arra, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) csak a legalább mentőápolói felügyeletet igénylő szállításokat lássa el, főként kapacitásgondok miatt, a mentők és az úgynevezett alternatív betegszállítók feladatainak teljes kettéválása csak január 1-jétől következett be, immár törvényi háttérrel, s külön költségvetésből.

Ahol marad a 104

Életmentés, az úgynevezett utcai mentés és a súlyos állapotú betegek szállítása esetén továbbra is a 104-et kell hívni. Gyakorlatilag bárki lehet a bejelentő, illetve ha orvos látja szükségesenek a szakkíséretettel történő szállítást, akkor ő a megrendelő, s ehhez úgynevezett mentési utalványt is kell kiállítania, ezen megjelölve, hogy mentőápoló, mentőtiszt vagy mentőorvos jelenlétét tartja indokoltnak.

Egységben

A legfeljebb betegszállítói kísérettel történő szállítást az Országos Betegszállítói Szolgálatba (OBSZ) tömörült ,,alternatívok" végzik, megyénkben az Borsodmnető koordinálásával. Vezetője egyben az OBSZ alelnöke, Tóth István elmondta, megyénkben 14, úgynevezett ülő betegszállító kocsi (autónként 8 ülőhellyel) és 9 fekvőbeteg-szállító (1 tolószékkel, 1 hordággyal és 3 fix ülőhellyel rendelkező) kocsi áll rendelkezésre, semmivel sem több, mint korábban. Lényeges változás, hogy a kísérő vagy kísérő nélküli (azaz csak gépkocsivezetőt igénylő) szállítást csak orvos rendelhet, amihez betegszállítási utalványt kell kiállítania.

Alternatívok, összerendezve

- Korábban rendszeres volt, hogy egy-egy beteg kérte a szállítását a mentőktől, s akár több alternatív betegszállítótól is, ami rendes kavarodást okozott. Ez mostantól nem fordulhat elő, miképp az sem, hogy több betegszállítónál is jelzik az igényt, ezért is hoztuk létre az OBSZ-t, amlynek megyei, régiós központjai, illetve az országos központ egyezteti a feladatokat - mondta a vezető.

Ha reálisak volnának

Arról, elegendő lesz-e a kapacitás, Tóth István szerint korai lenne biztosat mondani. Léteznek ugyan statisztikai adatok arra vonatkozóan, hogy az OMSZ korábban hány olyan feladatot látott el, amely mostantól nem sorolható a mentőkhöz. Ha a valóság talaján állnak az adatok, akkor elegendő lesz a kapacitás, ugyanakkor ezt illetően vannak kételyei.
- Szerintem ésszerű lett volna egy 2-3 hónapos próbaidőt hagyni, ezalatt kiderült volna, hol kell a betegszállítói kapacitást növelni, természetesen privát tőkéből. Mindenesetre igyekszünk eleget tenni a 24 órán belüli szállítási kötelezettségünknek, (az orvos 6 órán belüli szállítást is kérhet) figyelembe véve az ellátás jellegét, azaz a művesekezelés például elsőbbséget élvez. A szállítás hozzávetőleges időpontját a diszpécserközpont visszajelzi.
A miskolci mentőállomáson és a betegszállítók diszpécserközpontjában sokan tájékozódni szeretnének. Ám minthogy mostantól csak orvosok lehetnek a betegszállítás megrendelői, a legfontosabb, hogy ők tudják, milyen esetben mit kell tenniük. Fotnos tudnivaló viszont: a betegszállításért továbbra sem kell fizetni.

Csak be ne duguljon!
Az első napok kisebb-nagyobb anomáliáiról kérdezve megtudtuk: még nincs forgalomban a legújabb megrendelő nyomtatvány (ami elvileg letölthető lenne néhány honlapról, de például kedden mi magunk hiába próbálkoztunk vele, miképpen a vonatkozó kormányrendeletek megjelenítésébe is sorra belefagyott az internetkapcsolat). Elfogadják persze a régebbit is, de még így is van, ahol csak a még korábbit töltötték ki a betegszállítóknak.
Kérdés az is, nem dugulnak-e be előbb-utóbb az intézmények: például a traumatológiák, ahol mondjuk a baleset folytán bekerült beteg kapott egy egyenes gipszet a lábára, amivel sem tömegközlekedési járművön, sem személyautón nem tud hazamenni. Az osztályon nincs lehetőség arra, hogy etessék, itassák, s esetleg képtelenség érte menni 6 órán belül...
Előfordult olyan eset is, hogy mindent megtettek a betegszállítók, hogy a beteget egy vidéki kórház sebészetére eljuttassák az előjegyzett napon, rendelési időben. Csakhogy a rendelési idő vége előtt 20 perccel már nem volt orvos, aki ellássa (egy ott dolgozó állítása szerint rendszeresen befejeződik a rendelés fél órával a hiatalos időpont előtt).
INFOBOX:
Megyénkben a betegszállítás számai: 431-000; 555-290; 784-090

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában