Helyi közélet

2013.03.05. 16:01

Új időszámítás, új modell

Miskolc - Újra kezdődik a Művészeti Szabadegyetem amely további programoknak is nyitánya a Feledy-házban.

Miskolc - Újra kezdődik a Művészeti Szabadegyetem amely további programoknak is nyitánya a Feledy-házban.Új időszámítás (?!) címmel március 6-án indul a Művészeti Szabadegyetem- műhelybeszélgetések sorozata, amelyet immár kilencedik alkalommal rendeznek meg a Miskolci Galéria Feledy-házában. A programnyitó egyben egy programsorozat nyitánya is: ennek apropóján tartottak sajtótájékoztatót tegnap a helyszínen. A kínálat részeként kiállításoknak, irodalmi fonóknak, kötetbemutatóknak, emlékesteknek, baráti összejöveteleknek ad majd helyet a Feledy-ház.

Bán András, a Miskolci Galéria igazgatója hangsúlyozta, a gazdag programokkal egy új modellt „próbálnak ki”, arra keresik a választ, hogy hogyan hívható be múzeumi körülmények közé a civil szféra, az önkéntes kezdeményezések és az ehhez tartozó források.

Dobrik István művészettörténész, a galéria korábbi igazgatója részletesen beszélt a programokról. Magáról a szabadegyetemről, amelynek előadásai ez alkalommal a művészeti tudatforma, a művészeti funkcionális és lelkiismereti megújulás kényszeréről, lehetőségeiről szólnak.

A kiállítások kapcsán pedig előljáróban azt hangsúlyozta, hogy a Feledy-ház egyben az emlékezés háza is, amely a programokra is jellemző lesz emlékestek, -kiállítások formájában.

Civilek és egyesületek

A sajtótájékoztatón részt vett Koncz Károly és Rimay Balázs István is a Gömörország Regionális Kulturális Egyesület és a Múzsák Kertje Baráti Kör képviseletében. Koncz Károly az Irodalmi fonókról beszélt, amely sorozat tovább folytatódik a Feledy-házban, az idén helyi alkotók (elsőként Fecske Csaba, majd Szabó Bogár Imre, Csorba Piroska) olvassák majd fel a rendezvényeken műveiket.

Rimay Balázs István a Vendégségben a Múzsák Kertjében programsorozatot harangozta be. A Feledy-ház helyet ad majd mindezen túl az Írószövetség és a Lillafüredi István Nádor Borlovagrend rendezvényeinek is. A Herman Ottó Múzeum is rendszeresen bemutatkozik majd a házban: jelenleg például a Petró-ház gyűjteményéből látható néhány remekmű a galériával közös kiállításon.

ÉM-HM


A Művészeti Szabadegyetem első három előadása

  • március 6.: Pankucsi Márta szociológus

  • A művészet sorsfordulói egy szociológus szemével

  • március 20. Bán András műkritikus

  • Az egyéni mitológia természetrajza

  • április 3.: Kuklay Antal művészettörténész

  • Szent és a profán a művészetben

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában