Friss hírek

2008.09.28. 13:24

Előzetesben vannak a társaikat zsaroló diákok Dombóváron

<p>Előzetes letartóztatásba helyezte vasárnap a bíróság két dombóvári diákot, akik iskolás társaikat zsarolták. A gyanú szerint szeptember közepe óta egy 15 és két 17 éves szakközépiskolás többször is megzsarolta, megverte diáktársait, hogy pénzüket, értékeiket megszerezzék, többeket arra kényszerítettek, hogy minden óraközi szünetben fizessen. A három fiatal közül a két idősebbik került előzetesbe, korábban mindketten büntetve voltak, egyikük három évet kapott, mert hasba szúrt egy nőt. Harmadik társuk szabadlábon védekezhet. A mostani eseteket az iskolarendőr - a szeptemberben indult, Iskola Rendőre programban résztvevő, helyi egyenruhás - derítette fel.</p>

A rendőrség gyanúja szerint a 15 éves fiú és két 17 éves társa a szeptember 16-a utáni héten több mint tízszer rabolták ki diáktársaikat és folyamatosan zsarolták is a többieket. A szakmunkásképző iskola folyosóin - ahol tanultak - általában körülvették a kiszemelt áldozataikat és pénzt, legtöbbször 1500-2000 forintot követeltek tőlük. Ha a diákok nem akartak fizetni, pszichikailag, és fizikailag is megfélemlítették őket. Volt, akit lefejeltek, combját megrugdosták, vagy mellbe vágták - mondta a Független Hírügynökségnek Kis Csordás Béláné, a Dombóvári Rendőrkapitányság sajtóreferense. Többször több társukat arra is kényszerítették, hogy minden óraközi szünetben fizessen.

Emiatt néhányan már nem mertek iskolába menni, vagy előbb eljöttek a tanításról. Az eseteket az iskolarendőr derítette fel, a diákok senkinek sem mertek szólni. A háromfős csoportból a két tizenhét éves fiút helyezte előzetes letartóztatásba a nyomozati bíró. Attól tartott ugyanis, hogy befolyásolják, megfélemlítik korábbi áldozataikat, vagy a tanúkat. A két diák ráadásul már volt büntetve: az egyikük csaknem három éve hasba szúrt egy nőt. A két diák három évig javítóintézetben volt, de másfél év után szabadulhattak - mondta Kis Csordás Béláné. Hozzátette: az iskola először nem is akarta visszavenni a két diákot az intézetbe, de a Tolna Megyei Közigazgatási Hivatal kötelezte erre. A diákok akár öt év börtönbüntetési is kaphatnak zsarolásért és rablásért. Őket elmeorvos és pszichológus is vizsgálja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!