Calici vírus Szekszárdon – már fertőtlenítették az iskolát

Már fertőtlenítették a konyhát, a mellékhelyiségeket és a tantermeket, a diákoknak pedig fertőtlenítővel naponta többször kezet kell mosniuk abban a szekszárdi iskolában, ahol a napokban felütötte a fejét a calici vírus. Azt, hogy a vírus hogyan kerülhetett az iskolába, még vizsgálják a tisztiorvosi szolgálat munkatársai. Kérdőívet töltetnek ki a diákokkal, ebből próbálnak rájönni.

A szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskolában 160 diák betegedett meg, több mint százan még mindig otthon vannak. A gyerekek az elmúlt napokban hányásos, hasmenéses, lázas tünetekkel lettek rosszul.

Szűcs Mária, az ÁNTSZ Dél-Dunántúli Regionális Intézete járványügyi osztályának főorvosa elmondta, hogy a vírust gyakorlatilag meg kell enni ahhoz, hogy megbetegedést váltson ki.
Levegőben is terjedhet, amikor valaki a beteg hányadékát belélegezi, szájába kerül, és így jut a tápcsatornába – tette hozzá.

A calici kisebb járvány okozott a térségben, a megyei kórházban is egyre több betegnél jelentkeznek a tünetek. A kórházban összesen körülbelül 25-en lettek betegek – mondta Almási István, a szekszárdi Balassa János Kórház higiénikus főorvosa.

A vírust nehéz megállítani. Ott, ahol egy mellékhelyiséget használnak, bárki szinte azonnal megfertőződhet. A szekszárdi kórházban az egyes és hármas belgyógyászati osztályon látogatási tilalmat rendeltek el. Ezzel próbálják megfékezni a vírus továbbterjedését.