"Cáfolni fogom…" – mondja a volt vezérigazgató

Miskolc – A Miskolc Holding Zrt. volt vezérigazgatója írja: napokon belül tételesen cáfolja a holdingot ért vádakat.

A polgármester által bejelentettekre reagált szerdán a Miskolc Holding Zrt. októberben, a választások után felmentett vezérigazgatója. Dr. Halmai Gyula a holding megalakulása, 2006 óta töltötte be e feladatot.

Mint ahogy portálunk beszámolt róla, Kriza Ákos miskolci polgármester keddi sajtótájékoztatóján számolt be a Miskolc Holding cégcsoport napokban befejezett átvilágításáról. Eszerint a könyvvizsgálók 128 olyan ügyben tettek megállapítást , amelyek  kárt okoztak a cégcsoportnak több mint tíz milliárd forint értékben. (Ezek közt a könyvvizsgálók szerint van ügy, amely büntetőjogi kategória, és van, amely „jó erkölcsbe ütköző” szerződéseket jelent.) A könyvvizsgálók megállapították azt is, hogy a holding jelenlegi állapotában a 17,6 milliárd forint saját tőkéjéhez viszonyítva mintegy 30 milliárd forint kötelezettségvállalást görget maga előtt, azaz ekkora mértékű fizetési kötelezettség terheli a város cégeit. Ez azt jelenti- fogalmaztak-hogy a holding 170 százalékban eladósodott.

A 30 milliárd innen nézve

Halmai Gyula közleményében alaptalan vádaskodásnak tartja a vizsgálat megállapításait. “Sajnos a mai napig nem sikerült megismerni, hogy milyen szakértők, milyen megbízás alapján mennyiért végezték el a munkát, s annak mi is a valós tartalma. Az átvilágításban való résztvételre, vagy annak megismerésére a holding erre hivatott felügyelő bizottsága sem kapott lehetőséget valószinüleg mert ellenzéki tagja is van” – olvasható a közleményében.

Halmai Gyula nem érti, hogy állt össze az említett 30 milliárdos kötelezettségvállalás.

Állítása szerint a 2010. július elsején fennálló fejlesztési hitelállomány a 2006-os alapításukhoz képest több mint 1,5 milliárd forinttal csökkenve 3 261 millió forint volt, a MIK Zrt. által kibocsátott 22,5 millió CHF értékű kötvény 2013-évi visszafizetési kötelezettsége árfolyamtól függően 4,5-5 milliárd forintra becsülhető, az erőmű megvásárlására felvett 4,2 milliárd forint elkülönített számlán lekötve megvan ,és mindehhez hozzá kell adni a szeptemberben megnövelt folyószámla keretük 6 milliárdját. Igy nincs meg szerinte a  30 milliárd.

Tételesen közzéteszik

A volt vezérigazgató szerint az az állítás sem helyes, miszerint ezeket a hiteleket a holding a vagyonának (17,6 milliárd forint saját tőkéjének) eladásából akarta visszafizetni. Halmai Gyula szerint működésük során bevételeikből, a képződő amortizációból és az eredményből fizették vissza hiteleiket, finanszírozták a fejlesztéseket. A saját bevételeiket (évi több mint 20 milliárd forint) terhelő tartozásállomány a már ma rendelkezésre álló fedezeten túl kevesebb mint 10 milliárd forint.

A „gyanús” ügyek kapcsán a volt vezérigazgató azt írja, azon ügyek közül, amelyekben büntető eljárás folyik, két esetben a MIK Zrt. felügyelőbizottsága tett feljelentést még az előző vezetés idején, és a harmadikat is ugyanők indították el. A többi ügy kapcsán Halmai Gyula ezt írja: tételes cáfolukat napokon belül közzéteszik.

ÉM


A Miskolc Holding átvilágításának eredménye

boon | 2011.02.02 11:29
Miskolc – A már folyamatba lévő büntetőügyek listája. A jó erkölcsbe ütköző ügyek listája.

Közlemény a Miskolc Holding átvilágítása kapcsán

boon | 2011.02.02 09:41
Miskolc – A Miskolc Holding cégcsoport 2010. évi átvilágításának eredménye: 30 milliárd forint adósság.

Nézőpont: Nyomozás

eszak | 2011.02.01 20:51
Repkedtek a számok a keddi városházi sajtótájékoztatón. 17 büntetőjogi felelősséget felvető ügycsoport, 36 súlyos ügy, 30 milliárdos adósság. Hajdu Mariann jegyzete

MSZP: nem hiány, hanem többlet

eszak | 2011.02.01 18:58
Miskolc – Az MSZP miskolci frakciója szerint nincs harmincmilliárd a hiánya a Holdingnak, hanem pénzügyi plusszal rendelkezik.

Miskolc Holding: Büntetőfeljelentések

eszak | 2011.02.01 18:46
Miskolc – A következő három ügy közül az utóbbi kettővel kapcsolatos gyanúról már tavaly, a választások előtt beszámolt portálunk.

Miskolc Holding: 30 milliárdos adósság

eszak | 2011.02.01 18:59
Miskolc – Befejeződött a Miskolc Holding átvilágítása, a könyvvizsgálók 128 megálllapítást tettek.