Cáfol a milliárdos csempészet gyanújába keveredett alapítvány

Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány visszautasít mindenféle vádat, mivel minden tekintetben jogszabályszerűen végzi a tevékenységét – jelentette ki Simon Ibolya, az alapítvány jogi képviselője szerdán Budapesten.

Az alapítvány vasárnap letartóztatott kuratóriumi elnökét, Földesi-Szabó Lászlót öt másik előzetesbe került társával együtt csempészettel gyanúsítják. A vámosok szerint a gyanúsítottak Ázsiából élelmiszert hoztak be, értékesítették, viszont mint alapítványi adományt, nem fizették be a termékek után a vámot és az áfát. Ennek értéke 1,2 milliárd forint.

A tájékoztatón Simon Ibolya – aki szintén az alapítvány kuratórium tagja – elmondta, hogy semmiféle csempészetről nincs tudomása. Igaz, a vámhatóság tavaly szeptember 15-én eljárást indított az alapítvány ellen, de ez még most is folyamatban van. Nincs olyan határozat, amelynek alapján bármit is ki lehet jelenteni – tette hozzá.

Földesi-Szabó László és letartóztatott társainak ügyvédei a tájékoztatón elmondták: a nyomozóhatóság eljárásában alapvető hiányosságok és szabálytalanságok vannak. Az alapítványt támogató Herba csoport szintén előzetesbe került vezetőjének jogi képviselője szerint a bűnügyi eljárás veszélyezteti a cég működését, 250 alkalmazott munkáját. Szőke András ügyvéd hozzátette: a Herba csoportnak az alapítvánnyal való együttműködéséből semmilyen anyagi haszna nem származott.

Simon Ibolya megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, miszerint az alapítvány kuratóriumában több a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz (NBH) kötődő tag van. Így a tavaly elhunyt Nagy Lajos, aki az NBH első vezetője volt és Gyarmati György, aki jelenleg is a szervezet állományában van. A jogi képviselő hozzátette, hogy Gyarmati engedéllyel vesz részt a civil szervezet munkájában.

A Független Hírügynökség kedden megírta, hogy a letartóztatott Földesi-Szabó Lászlót, aki az Országos Rendőr-főkapitányság alezredesként szerelt le, szintén az NBH felterjesztésére nevezték ki nyugalmazott ezredessé.