Friss hírek

2009.01.26. 13:02

120 lakásos társasház geotermikus energiával Fehérváron

<p>Geotermikus energiával ellátott 120 lakásos társasház épül Székesfehérváron. A lakások fűtése 60 százalékkal kerül kevesebbe a távhőszolgáltatásra kapcsolt, és 30 százalékkal az önálló gázkazánnal rendelkező lakásokhoz képest. Augusztusban kezdődött az építkezés, és novemberben fejeződik be. Mára 32 lakást kelt el. A város vezetésének és a sajtó munkatársainak hétfőn mutatták be az épületet.</p>

A társasház az ország legnagyobb összefüggő alapterületű, megújuló energiával üzemelő háza lesz. 13 ezer négyzetméterből 9800 a lakott terület. Egy 50 négyzetméteres lakás fűtése egy hónapban 8-10 ezer forintba kerül majd, a hűtése nyáron ezer forintba. Ez csupán áramszámla, amely a rendszer működtetéséhez szükséges. Egy lakás építése egymillió forinttal kerül többe, de ez nem jelent a vevőknek többletköltséget, az építtetőnek pedig megéri, mert nem kell évekig árulni a lakásokat - mondta Horog István beruházó.

A Föld hőjét 75 méter mélyről, hőcserélőn, fűtővíz és fagyálló folyadék segítségévek hozzák fel és juttatják el a lakásokba. Ott mennyezetfűtés sugározza a hőt télen, és a hűtés nyáron. A környezetvédelem szempontjából azért jelentős az épület, mert semmilyen káros anyagot nem bocsát ki, a teraszokon pedig zöldterületet alakítanak ki.

A társasház lakásainak négyzetméterenkénti ára 300 ezer forint. Egy panel lakásé pedig 180-200 ezer forint. Azok az idős emberek, akiknek problémát jelent a rezsi fizetése, a nagyobb lakásukat kisebbre tudják egy az egyben cserélni és megoldódik a gondjuk - mondta Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere.

Székesfehérváron egy 52 négyzetméteres lakás távfűtése egy hónapban körülbelül 30 ezer forintba kerül, ezt az önkormányzat kérésére egy évre elosztva fizethetik az emberek. Így havonta kb. 16 ezer forintba kerül a fűtés. Három klímaberendezés üzemeltetése egy forró hónapban elérheti 15-20 ezer forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!