Friss hírek

2010.07.06. 19:30

Veteránok tüntettek a norvég parlament előtt - visszaadták kitüntetéseiket

<p>Háborús veteránok tüntettek hétfőn a norvég parlament előtt, mert szerintük diszkriminálják őket a kárpótlásban - közölte kedden a norvég média. A veteránok szóvivője azt nyilatkozta, hogy sokan visszaadták kitüntetéseiket a kormány képviselőjének tiltakozásuk kifejezéseként.</p>

A tüntető norvég veteránok mindegyike megsérült, amikor országuk képviseletében részt vettek nemzetközi hadműveletekben. Állításuk szerint joguk van a megfelelő kárpótlásra. A parlament azonban hozott egy törvényt, amely különbséget tesz aszerint, hogy mikor sérültek meg a katonák. A jogszabály értelmében magasabb kárpótlást és orvosi ellátást kap az, aki 2009 vége után szenvedett fizikai és lelki sérülést valamilyen külhoni háborúban norvég katonaként.

Aki 2009 vége után sérült meg, az a maximális nyugdíjat kapja, ami 4,9 millió korona évente. A 2009 vége előtt megsérült katonák viszont csak 2,6 millió koronában részesülnek. Aki 1978 előtt szenvedett el valamilyen sérülést egy norvég katonai küldetésben, az semmit nem kap az államtól.

A veteránok egyenlő bánásmódot, minden egykori sérült katonának állandó orvosi ellátást, és rövidebb ügyintézést követeltek a keddi tüntetésen. A keddi megmozduláson 200 veterán vett részt, és 67 kitüntetést adtak vissza a kormány képviselőjének tiltakozásuk kifejezéseként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!