hitélet

2020.04.13. 16:30

Legyen mindenkinek most otthon a templom

A Búza téri görögkatolikus székesegyház kertjében gyónni, a lépcsőjén áldozni is lehet.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A görögkatolikusok húsvétkor ugyanúgy megtartják a szertartásaikat, mint más években, csak kevesebb liturgiát végeznek.

– A szentmiséken jelenleg nem lehet személyesen részt venni, csak a papcsaládok számára. Azonban a templomból közvetítjük a szertartásokat, amikbe bárki bekapcsolódhat – mondta Szemerszki Mihály, a Nagyboldogasszonyról nevezett Püspöki Székesegyház görögkatolikus parókusa. – Az egyházközségünkhöz tartozó emberek imaszándékait összegyűjtjük, és a másnapi szent liturgiát azokért ajánljuk föl. Arra biztatjuk a híveket, hogy most legyen az otthonuk templommá, bár a székesegyház kápolnája napközben nyitva áll, és a kertbe is bárki bejöhet imádkozni egyénileg. Mivel a templomudvar védett hely, ezért mindennap reggel 7–9-ig és délután 15–19 óráig gyónási lehetőséget biztosítunk itt. A lépcsőre a szentséget is ki tudjuk hozni, ahol áldozhatnak a hívek, amit minden személynél külön áldozókanállal végzünk.

A Szent Sír látogatható

– A nagyhét első három napján mindig triduum lelkigyakorlatot tartunk, amit most az interneten keresztül közvetítettük. Nagycsütörtökön szokás a lábmosás, amivel az utolsó vacsorára emlékezünk, de ez elmaradt. Sőt antimenzion- és műrószentelés sem volt. Nagycsütörtökön Nagy Szent Bazil liturgiájából végeztük a nagy vecsernyét 10 órakor, amit nagyszombaton 17 órakor megismétlünk. Nagycsütörtök délután 17 órakor pedig a nagy utrenyét tartottuk meg, amikor Jézus szenvedéstörténetére emlékeztünk az evangéliumok alapján. Nagypénteken reggel 8-tól a királyi imaórákat végeztük el, amik egy évben három alkalommal vannak, még karácsonykor és vízkereszt előestéjén. 15 órakor a sírba tételi vecsernye következett, de idén körmenet nélkül. 19 órakor pedig virrasztást tartottunk a templomban. Nagyszombaton délelőtt nincs szertartás, de a jelképes Szent Sírt őrizzük, és a templom is nyitva áll az egyéni imádkozók előtt. Éjszaka zsolozsmát imádkozunk, készülünk a húsvétra, de az éjféli feltámadási szertartáson elmarad a pászkaszentelés – sorolta a parókus.

(A borítóképen: Bibliai lábmosás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában