Buszos szakszervezetek tiltakoznak a BKV kiszervezés ellen

A midibusz szolgáltatások kiszervezése ellen tiltakozik három BKV-s szakszervezet. A szakszervezetek szerint a hasonló európai társaságoknál is megfordult már az a tendencia, hogy feladatokat szerveznek ki, itthon is inkább egy ellenőrizettebb rendszerre lenne szükség, hiszen a BKV-nál megvannak azok a szakemberek, rutinos buszsofőrök, akiknek segítségével megoldhatnák a helyzetet – mondta a Független Hírügynökségnek Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetségének alelnöke.

Nemes Gábor szerint nem érthető, hogy egy olyan helyzetben, amikor a BKV rendelkezik a megfelelő, képzett és rutinos sofőrökkel, egy szolgáltatást kiszerveznek a cégtől. A szakszervezeti vezető szerint az európai irány is fordított: a kiszervezések helyett a jobban ellenőrizhető, biztonságos és az utasok, illetve a társaság pénzügyi érdekeit szem előtt tartó, belső integrált megoldások kerülnek előtérbe. A versenyszféra bekerülése nem várt problémákat vethet fel, mert egy ilyen vállalkozás elsősorban profitérdekelt. Félő, hogy adott esetben a pénzt a dolgozókon spórolnák meg – a fekete és szürkegazdaságban szokásos módszerekkel, mint a minimálbéren történő foglalkoztatás.

A szakszervezetek szerint ezt a képet erősítik a tender nyerteséről a sajtóban megjelent hírek. A midibusz tender nyertese korábban állítólag több szabályt megsértett – a hírek szerint – nyomozás is tart ellenük. A Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, a BKV Liga Munkástanács Szövetség és a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége azt követeli a BKV-tól, hogy vizsgálja felül a midibusz tenderrel kapcsolatos döntést és a szolgáltatás minősége és biztonsága, az utazóközönség, valamint a jogszerű foglalkozatási feltételek betartása érdekében vonja vissza a tender értékelésekor született eredményt.