Buszban vakációzhatnak a diákok

Filmeket vetítenek, tanácsadást és kézműves-foglalkozásokat is szerveznek a vakációzó fiataloknak egy buszban, amit az egyik győri lakótelepen állítottak fel. A leselejtezett járművet a szervezők ingyen kapták a helyi Volántól, a buszt a gyerekek dekorálták a saját ízlésük szerint.

A szervezők először egy vasúti kocsit akartak a lakótelepre vontatni, de az túl drága lett volna. Helyette egy buszt kaptak. Kiszerelték belőle a motort, a sebességváltót és a kapaszkodókat is, aztán asztalokat, székeket építettek bele. A dekorációt a gyerekek készítették. A busz belsejét úgy alakították ki, hogy kézműves-foglalkozásokra, filmvetítésekre és különböző tanácsadásokra is alkalmas legyen.

“A hátsó részt szerettük volna úgy átalakítani, hogy elszeparálható legyen, így itt beszélgetésre legyen lehetőség szakemberekkel, pszichológussal vagy védőnővel” – mondta a Független Hírügynökségnek Huszár Mária szociális munkás.

A szervezők a lakótelepen élő fiataloknak szeretnének segíteni a szabadidő hasznosabb eltöltésében. A tapasztalatok szerint ugyanis a tizenévesek a nyári szünet nagy részét egyedül töltik otthon. Ilyenkor pedig sok olyan dolgot kipróbálnak, amit egyébként nem tennének.

“Ebben az időszakban kezdik el a dohányzást, az alkoholfogyasztást, az első berúgásnál 14 év az átlagéletkor, és az illegális drogok kipróbálása is a 14-15 éves korra tehető, ahogy a helyzetfelméréseink mutatják ” – mondta Miklósyné Bertalanfy Mária WHO-koordinátor.

A buszos programokra pályázaton nyertek pénzt a szervezők, akik egészen októberig minden hétfőn, kedden és csütörtökön délután várják az unatkozó fiatalokat.