Bush tettekre sarkalja Iránt és Szíriát

A dél-amerikai körútján lévő George Bush vasárnap felszólította Szíriát és Iránt, hogy tettekkel bizonyítsák kijelentéseiket, ami szerint békét szeretnének Irakban. Közben a Fehér Ház bejelentette, hogy 3500 katonát vezényelnének Afganisztánba.

Bush elnök még szombat este, a kongresszusnak küldött levélben közölte, hogy újabb katonákat vezényelne Afganisztánba. A nemzetbiztonsági szóvivő Bush kolumbiai látogatása alatt elmondta: a csapatnövelés célja az afgán hadsereg kiképzésének és kibővítésének meggyorsítása. Szakértők arra számítanak, hogy tavasszal a tálibok minden eddiginél keményebb offenzívát indítanak Afganisztánban. A Kongresszus demokrata többsége ellenzi az iraki csapatnövelést, viszont támogatja a katonai erő növelését az ázsiai országban.

Bush elnök Kolumbiában tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy Iránnak és Szíriának tettekkel kell bizonyítania, hogy tényleg elkötelezett Irak békéssé tételében. Az amerikai elnök elmondta, hogy üdvözlik a két ország kijelentéseit, és jelezte: ha tényleg stabilizálni szeretnék Irakot, akkor állítsák meg a fegyverek és öngyilkos merénylők Irakba jutását. Bush a két ország azon kijelentéseire reagált, amit a szombaton tartott bagdadi nemzetközi konferencia után tettek, ahol több év után először ültek le egy tárgyalóasztalhoz Teherán és Washington képviselői.