Bush szeptemberben klímakonferenciát rendez

Klímakonferenciára hívta a világ legnagyobb környezetszennyező országait George Bush. A találkozót a tervek szerint Washingtonban tartják szeptemberben. Környezetvédő szervezetek szerint Bush ahelyett, hogy cselekedne, csak eltereli a figyelmet a globális felmelegedés elleni harcról.

Washington szerint a konferencia illeszkedik az ENSZ kezdeményezéseihez. Bush külön meghívót küldött a többi között Kínának, Indiának, Oroszországnak, Németországnak, Nagy-Britanniának és Japánnak, de Washingtonba várják szeptemberben az Európai Unió, illetve az ENSZ képviselőit is. A konferencia házigazdája Condoleezza Rice külügyminiszter lesz.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb károsanyag kibocsátója. Nem csatlakoztak az 1997-ben Kiotóban aláírt egyezményhez, melyben 2012-ig meghatározták a csatlakozó országok gázcsökkentését. Bush a pénteken kiadott közleményében hangsúlyozta, az Egyesült Államok azért nem írta alá a kiotói egyezményt, mert az Kínát és Indiát fejlődő országnak tekinti és így mentesíti a megállapodásban rögzítettek betartására. Az Egyesült Államok csak úgy megy bele bármilyen megállapodásba, ha azt az ENSZ felügyeli – áll Bush levelében. Az amerikai elnök szerint a megoldások nem veszélyeztethetik az országok energiaellátási biztonságát és a gazdasági fejlődését.