Bush nem zárja be Guantanamót

Az amerikai elnök hivatali idejének lejárta előtt nem tervezi, hogy bezárja a guantanamói börtönt. Erről a Fehér Ház szóvivője beszélt kedden. Dana Perino emlékeztetett arra, hogy korábban is arról volt szó, hogy üzemelni fog a kubai területen található, amerikai katonai támaszponton kialakított fegyenctelep, ahol terrorizmussal gyanusított rabokat tartanak fogva.

Perino szerint az elnök és a kabinet azon dolgozik, hogy “eljussanak addig, amikor már be lehet zárni Guantanamót.” Washingtonnak az egyik legnagyobb fejtörést az okozza, hogy hova vigye az elítélteket. Annak ellenére, hogy a foglyok származási országa jelezte: készek végrehajtani a kiszabott büntetést. Amerika szerint félő, ha hazaengedik a terrorizmussal vádoltakat, akkor a helyi kormányok nem tartják majd annyira szigorúan őket, vagy az is lehet, hogy rosszul bánnak majd velük. A guantanamói börtönről eddig számos cikk, beszámoló jelent meg, amelyek szerint a rabokkal embertelenül bánnak, megalázzák őket.

A Fehér Ház szóvivője arra is felhívta a figyelmet, hogy a Guantanamóról szabadon engedettek közül többen ismét visszakerültek a börtönbe. Perino szerint az arány 7 százalékra tehető. Mint fogalmazott: Guantanamón a világ legveszélyesebbjeit tartják fogva.