Bush bocsánatot kért

Bocsánatot kért az amerikai elnök a sebesült katonáktól a washingtoni katonakórházban, az intézményben tapasztalt botrányos állapotok miatt. George Bush pénteken első alkalommal látogatott el a Walter Reed kórházba, amióta a Washington Post konzervatív napilap februárban leleplező riportsorozatot tett közzé az intézetben talált körülményekről.

Bush bocsánatot kért, mert mint mondta, aki önként felveszi az amerikai hadsereg egyenruháját, annak a lehető legjobb ellátás jár. Az elnök közölte, hamarosan megoldják a problémát.

A Walter Reed katonai kórházban uralkodó állapotokról a Washington Post indított cikksorozatot. A konzervatív lap beszámolói szerint az Irakban, Afganisztánban megsebesült katonákat nem egy esetben nedves, penészes falú kórtermekben helyezték el, ahol csótányok, egerek és patkányok is felbukkantak. Az ügyintézés is lassú, volt olyan, hogy a nehézkes papírmunka miatt órákig várakoztatták a kezelésre várókat. Az utógondozás sem működött, papírok, dokumentumok tűntek el, ami miatt sok jogosultnak újra végig kellett járnia a bürokrácia útvesztőit, hogy például rokkantság miatt leszereljék, és járadékot kapjon a hadseregtől.

A kipattant botrány miatt a hadseregért felelős államtitkár, Francis Harvey előbb leváltotta az intézmény vezetőjét, majd egy nappal később maga is benyújtotta lemondását.