Burgonyát vetnek a napokban Harsányban

Burgonyát vetnek a napokban Harsányban
Burgonyát vetnek a napokban Harsányban
Harsány – Természeti adottságaikból eredően fontos az élelmiszer-termelés.

Elkezdődött az újabb mezőgazdasági idény a harsányi önkormányzat területén, jelenleg a burgonya vetését végzik. A település országos viszonylatban is kiemelkedő mezőgazdasági közfoglalkoztatási programmal rendelkezik, több mint 10 hektáron gazdálkodik és 2011 óta a zöldségfélék, valamint sertéshús előállítása tekintetében önellátó. Az önkormányzat a sertéstartás és szántóföldi növénytermesztés mellett három hektáron folytat kertgazdálkodást, amelynek a terméséből a közétkeztetést, iskolai, óvodai, települési étkeztetését látja el élelmiszer-alapanyaggal.

Fontos, hogy ellenőrzött, jó minőségű étel kerüljön az asztalra. Szabó Gergely

Kiemelkedő ágazat

„Természeti adottságainkból eredően kiemelten fontos stratégiai ágazat az élelmiszer-termelés – hangsúlyozta lapunknak Szabó Gergely polgármester. – Fontos célkitűzésünk, hogy ellenőrzött, jó minőségű élelmiszer kerüljön az asztalra, amelynek egyik alappillére az önkormányzat mezőgazdasági tevékenysége. Következő lépésként ezt kiterjesztve, kiegészítve és összehangolva a környékbeli őstermelők, családi gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók tevékenységével egy olyan jövőbe mutató együttműködést szeretnénk létrehozni, amely gazdaságilag fenntartható mezőgazdaságitermelés-növekedést tud előidézni a településen, illetve a környéken.”

Megtalálhatják számításukat

– A mezőgazdasági koncepció mozgatója és eszköze lehet az a zöldségelőkészítő-üzem és hűtőház, amelynek építését a tervek szerint az önkormányzatunk az idén kezdi meg – folytatta. – Ez a projekt lehetőséget nyújt a különböző, kisebb és nagyobb mezőgazdasági szereplők által termesztett zöldségfélék begyűjtésére, válogatására, osztályozására, tisztítására, előkészítésre, hűtésére és piacra juttatására. Szeretnénk egy olyan szervezeti formát találni, amelyben minden szereplő megtalálja a számítását, amely folyamatosan, hosszú távon biztos piacot tud teremteni, gazdasági lehetőséget, biztosít, alternatívát nyújt mindazok számára, akik ezt a tradicionális, gyönyörű és kiemelten fontos tevékenységet, az élelmiszer-termelést elsődleges vagy másodlagos formában foglakozásukként választják. Következő lépésként szeretnénk a termelést minőségileg is javítani és fokozatosan támogatni, előnyben részesíteni a vegyszermentes biogazdálkodást.

– N. Szántó Rita –